Vins que fan història i un univers de vinyes i sensacions

Catalunya és casa teva

CONTINGUT PATROCINAT

Vins que fan història i un univers de vinyes i sensacions

Catalunya compta amb una àmplia oferta enoturística per percebre l’aroma i assaborir, glop a glop, la identitat del territori

Amb més de 2.000 anys d’història, la cultura de la vinya i el vi dibuixa el paisatge i el caràcter de la nostra terra

Brindis amb les vinyes d’Oller del Mas de fons (DO Pla de Bages). Oller del Mas / ACT
Brindis amb les vinyes d’Oller del Mas de fons (DO Pla de Bages). Oller del Mas / ACT

La vista n’identifica el color, l‘olfacte en descobreix l’aroma, el tacte en determina la sequedat, la rugositat i l’aspror, el gust en revela la dolçor i l’acidesa, i l’oïda capta el so de la copa en brindar. En el plaer de gaudir d’un bon vi en bona companyia hi intervenen els cinc sentits. I Catalunya en sap molt, de vi.

Els qui entenen que la cultura del vi és alguna cosa més que un líquid dins d’una ampolla, trobaran a casa nostra un ampli ventall de propostes singulars i atractives per conèixer la identitat, les tradicions, la història i el sabor de la nostra terra. Recórrer camins entre vinyes a cavall, en segway o amb 4×4, fer d’alquimista del vi, gaudir d’un pícnic o d’una exposició artística a peu de ceps, relaxar-se amb un tractament de vinoteràpia, o maridar un bon vi amb literatura i història, són només algunes de les experiències que seduiran a l’enoturista més exigent.

La tardor és un bon moment per activar els sentits i viure aquesta aventura, plena d’emocions. A les propostes disponibles durant tot l‘any s’hi sumen les de la festa de la verema que celebren molts pobles vitivinícoles, el premsat del primer most i l’arribada del vi novell, i que conviden el visitant a participar d’antigues tradicions com la trepitjada de raïm.

Catalunya, paradís de l’enoturisme, destinació segura

Vinyes de Bellmunt del Priorat a la tardor (DOQ Priorat). Maria Rosa Ferré / ACT
Vinyes de Bellmunt del Priorat a la tardor (DOQ Priorat). Maria Rosa Ferré / ACT

Catalunya és terra de vi, i ho és des de fa més de 2000 anys. La nostra terra compta amb unes condicions naturals excepcionals, i una situació geogràfica privilegiada, que han permès aconseguir la varietat, qualitat i continuïtat del seu potencial enològic. De fet, és en si mateixa, una denominació d’origen, la DO Catalunya, amb vinyes en més de 400 poblacions, de nord a sud i d’est a oest, i innumerables activitats tradicionals relacionades amb la pagesia i la viticultura.

A la DO Catalunya s’hi sumen onze denominacions d’origen més, com ara la DO Tarragona, on el llegat del conreu de la vinya ens trasllada a l’època en què Tàrraco era una de les ciutats més importants de l’Imperi romà, i el seu vi era un dels més apreciats de la Mediterrània. I, per suposat, la DO Cava, una de les icones més internacionals del territori català, amb Sant Sadurní d’Anoia com a capital, i quasi 250 elaboradors, més de 200 milions d’ampolles anuals i exportacions a 150 països d’arreu del món. Els aromes i els sabors i el prestigi d’aquests productes, juntament amb vuit rutes dissenyades per descobrir-ne l’essència, més de 300 cellers visitables, allotjaments i serveis especialitzats, i al voltant de 180 esdeveniments l’any, fan del territori català un autèntic paradís per als amants de l’enoturisme.

Gaudir d’aquest paradís en el context de la pandèmia de la covid-19 no vol dir posar en risc la salut. Catalunya és una destinació segura i profundament compromesa amb el benestar dels seus visitants. Part de les activitats que s’ofereixen són a l’aire lliure, moltes a peu de vinya, i garanteixen el manteniment de la distància interpersonal de seguretat. Els espais interiors compleixen les limitacions d’aforament i la resta de mesures de prevenció establertes en plans d’acció i protocols. Així, els allotjaments, els restaurants i els comerços, els cellers, els museus enològics, i els centres d’interpretació del vi i el cava distribuïts per tot el territori garanteixen als seus clients una estada segura.

El llegat d’una tradició mil·lenària

Trepitjada de raïm a Sant Sadurní d’Anoia. Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès /ACT
Trepitjada de raïm a Sant Sadurní d’Anoia. Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès /ACT

El vi i els seus aromes impregnen tots els racons de casa nostra i ens recorden que és un bé tan preuat i tan antic com la nostra història i la nostra cultura, des que els fenicis i els grecs van implantar la vinya al voltant d’Empúries, a la Costa Brava, i l’Imperi Romà la va consolidar. Els jaciments arqueològics, com ara el del turó de la Font de la Canya a Avinyonet del Penedès o els del Parc Arqueològic Cella Vinaria a Teià, són testimonis dels orígens de la producció vitivinícola catalana.

Posteriorment les invasions bàrbares i musulmanes van arrassar amb la vinya, però a l’Edat Mitjana monjos i templers la van reimpulsar i es va iniciar una època d’esplendor que ha deixat empremta en el llegat medieval. És el cas del Monestir de Sant Benet de Bages, on s’hi troben vinyes documentades des del segle X i un gran celler gòtic; el de Sant Pere de Rodes, que conserva sorprenents narracions de monjos cellerers des de l’any 1130, o la catedral de la Seu Vella de Lleida, amb motius escultòrics que mostren pàmpols, sarments, raïms i escenes de verema.

Altres exemples de la importància de la cultura del vi a l’Edat Mitjana es troben a Navàs, Gaià i Cardona, al Bages: cups vinaris excavats a la roca, un antic mètode tradicional d’elaboració de vins que al Pallars Jussà també s’està recuperant. No és fins al segle XVI que n’apareix un de nou, les tines de pedra seca, unes construccions que permetien als pagesos emmagatzemar el raïm recol·lectat a peu de vinya. A les Muntanyes de Mura, Talamanca i el Pont de Vilomara i Rocafort se’n conserven al voltant de 4.000, que són patrimoni únic a Europa i conformen la Ruta de les Tines de Pedra Seca de la DO Pla de Bages.

Ja a principis del segle XX neixen uns dels majors tresors de la història vinícola catalana, les Catedrals del Vi, imponents cellers modernistes dissenyats per prestigiosos arquitectes com Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch i Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, amb el patrocini de la Mancomunitat de Catalunya. Aquests impressionants edificis són l’expressió artística de la recuperació de la producció vitivinícola catalana, mitjançant la creació de cooperatives, després que la plaga de la fil·loxera arrassés els ceps a finals del segle XIX. Molts d’ells es poden visitar i en alguns, fins i tot, s’hi continua fent vi.

Rutes amb denominació d’origen

Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei a la Morera de Montsant. Marc Castellet /ACT
Cartoixa de Santa Maria d’Escaladei a la Morera de Montsant. Marc Castellet /ACT

Els vins i caves de Catalunya compten amb un gran prestigi i reconeixement internacional, però darrere de cadascuna de les dotze denominacions d’origen hi ha un paisatge, un caràcter i una llarga tradició. La millor manera d’endinsar-se en la seva essència i descobrir-ne els secrets és recórrer alguna de les rutes dissenyades per gaudir de propostes singulars i atractives que van molt més enllà de tastar vins.

L’enoturista que no tingui clar per on començar pot obrir boca amb la Ruta DO Empordà, la porta d’entrada de la vinya a Catalunya. A banda de deixar-se captivar pels encants de la terra de Salvador Dalí i Josep Pla, podrà tastar els vins autòctons marcats per la tramuntana, com la tradicional Garnatxa o el moscatell.

A la Ruta DO Priorat hi conviuen dues denominacions d’origen: la DOQ Prioritat, l’única de Catalunya que ha obtingut la màxima certificació de DO Qualificada, amb vins situats entre els més preuats a nivell mundial, i la DO Montsant, que tot i ser la més jove, s’ha convertit en temps rècord en tot un referent internacional. Per entendre’n l’origen cal conèixer la Cartoixa d’Escaladei, el primer monestir cartoixà de la península Ibèrica, on durant set segles els monjos van difondre el conreu de les vinyes.

La Ruta del Trepat deu el seu nom a una varietat autòctona única de raïm amb què s’elaboren els vins de la DO Conca de Barberà, frescos, lleugers i afruitats, i que dota el territori d’un caràcter únic. Qui s’engresqui a recórrer-la tindrà l’oportunitat de deixar-se captivar per la magnificència dels cellers modernistes, com el Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí, el primer batejat com a “catedral del vi” pel dramaturg Àngel Guimerà.

Els enoturistes més exigents no es poden perdre la Ruta DO Pla de Bages, la millor destinació per conèixer els 1.000 anys d’expansió de la vinya a Catalunya. Al seu patrimoni vinícola s’hi sumen nombroses propostes, algunes adreçades als més aventurers, com ara un recorregut en globus, ultralleuger o parapent biplaça per descobrir les vinyes a vista d’ocell amb la muntanya de Montserrat com a testimoni de l’experiència.

Més rutes per tastar el territori

Passeig per les vinyes Torres al Penedès. Torres / ACT

Des de la plana de Lleida fins als Pirineus s’estén la Ruta DO Costers del Segre, on s’hi conreen vinyes a prop dels 1.000 metres d’altitud amb què s’elaboren magnífics vins d’alçada. La Vinya dels Artistes, que conjuga vi, paisatge i art, amb exposicions artístiques enmig de la vinya, és una iniciativa única i pionera i una de les propostes més atractives de l’itinerari.

La terra de paisatges que va inspirar Picasso i que fou escenari de la Batalla de l’Ebre és on se situa la Ruta DO Terra Alta, el temple de la garnatxa blanca, l’estrella d’una àmplia gamma de varietats elaborades amb aquest tipus de raïm. De visita obligada són les “catedrals del vi” de Gandesa i el Pinell de Brai, cellers dissenyats per Cèsar Martinell, deixeble del famós arquitecte Antoni Gaudí.

Els amants del vi blanc tampoc no es poden perdre la Ruta DO Alella, on la pansa blanca és la varietat de raïm més característica. Tot i ser una de les denominacions d’origen més petites de Catalunya, els seus vins ja eren apreciats en època romana, van ser aplaudits a la cort medieval barcelonina i es van convertir en producte de luxe entre la burgesia durant el Modernisme.

I per acabar aquest viatge per l’ADN dels vins de casa nostra, no podia faltar la Ruta DO Penedès, el territori amb més producció de vins de Catalunya. Aquesta regió, líder dels grans processos de transformació i modernització de la vinya, concentra, a més, tres grans capitals: la capital del vi (Vilafranca del Penedès), la del cava (Sant Sadurní d’Anoia), i la de la vinya (Subirats). És una bona opció per gaudir de l’enoturisme en família, amb activitats com ara un recorregut pels orígens i el procés d’elaboració de la xocolata, la degustació a peu de vinya de més de vint-i-cinc varietats de raïm, i el taller d’elaboració de most per a nens.

Amb una proposta tan àmplia, és difícil resistir-se a destapar una ampolla, percebre l’aroma i el sabor de la nostra terra, i maridar aquest univers de sensacions amb la descoberta de la identitat d’un territori històricament lligat a la cultura de la vinya i del vi.

Més informació
escasateva.catalunya.com