Gaudir de Catalunya amb els cinc sentits

Catalunya és casa teva

CONTINGUT PATROCINAT

Gaudir de Catalunya amb els cinc sentits

L’estiu és un bon moment per redescobrir la identitat de la nostra terra i els valors que la fan única

Les propostes de turisme actiu, ecològic i enogastronòmic de casa nostra, permeten connectar amb l’entorn sense perdre el caliu de la llar

Si alguna cosa hem après durant els darrers mesos és a valorar allò que tenim. Hem hagut de renunciar a sensacions quotidianes, com percebre l’olor de l’arròs dels diumenges a casa dels pares, assaborir el gust dels seitons en vinagre de la vermuteria del barri, sentir les rialles dels nostres fills mentre juguen el parc, veure el cel que es dibuixa més enllà del nostre balcó, o notar l’escalfor de l’abraçada d’algú a qui enyorem. Són petites accions, experiències sensorials que ens connecten amb el món que ens envolta, un món que durant unes quantes setmanes ha quedat reduït a les quatre parets del lloc on residim.

Per això ara, que comença l’estiu i que anem reprenent la normalitat, és un bon moment per recuperar el temps perdut, per viure al màxim i gaudir de tot el que tenim amb els cinc sentits, però sense perdre el caliu que només aporta la llar. Catalunya és viva, plena de sabors, d’aromes, de sons, d’imatges i de textures per descobrir. Una terra, potser petita en extensió, però immensa en la riquesa del seu patrimoni i en el tarannà de la seva gent. I és casa nostra. Observem-la, assaborim-la, ensumem-la, palpem-la, escoltem-la i posem-la en valor.

Sentir de prop el magnetisme del cel blau fent activitats a l’aire lliure

Si alguna cosa hem trobat a faltar durant els darrers mesos ha estat el contacte amb la natura. Els estudis científics l’associen amb nombrosos beneficis per al benestar físic i mental. Som una terra molt rica en espais naturals, com ara dunes i penya-segats, alta muntanya i planes, aiguamolls, llacs, rius, o boscos, però també en valors, profundament compromesa amb la preservació del patrimoni natural.

De fet, amb més del 30% del territori protegit, Catalunya és impulsora d’un model de turisme responsable, sostenible amb el medi ambient i socialment inclusiu i accessible. D’aquesta manera, el visitant pot gaudir d’un ampli ventall de propostes amb valor afegit, alhora que contribueix a conservar el territori.

D’entre totes les propostes disponibles, la de caminar és la més senzilla per conèixer l’entorn i copsar-ne tots els detalls. Els amants del senderisme poden triar entre una infinitat de rutes per sentir de prop el magnetisme del cel blau. Des dels cims que superen els 3.000 metres d’altitud fins a les platges més recòndites i solitàries es despleguen una infinitat de paisatges únics on es pot gaudir de la natura a peu.

Reconnectar amb la natura permet viure experiències sensorials intenses i sorprenents, ja sigui al mar o a la muntanya. Observar els ocells al Parc Natural del Delta de l’Ebre o als Aiguamolls de l’Empordà, descobrir la fauna dels Pirineus de Catalunya, o contemplar les estrelles a la serra del Montsec o a la Val d’Aran, són plaers per a la vista. Sentir la pressió de l’aigua amb una ruta en caiac a la Costa Brava, o la força del vent des d’una embarcació de vela a la Costa Daurada, deliten el tacte. Percebre el silenci majestuós del bosc de Poblet o escoltar el ressò de la veu dins les coves, cavernes i mines que configuren el patrimoni geològic català, esdevenen estímuls per a l’oïda.

Assaborir la millor cuina catalana

Tenim la sort de viure en una terra de bon beure i de bon menjar. Els trets diferencials que configuren el nostre territori marquen també la cultura i la identitat gastronòmiques i enològiques del país. Catalunya té olor i gust de mar i de muntanya, de tradició i d’innovació, i d’una gran diversitat de productes autòctons de qualitat, que fan de la nostra cuina el mirall del nostre paisatge, divers, ric, atrevit i en contínua evolució.

Escampats per tot Catalunya, un reguitzell de cuiners ens conviden a gaudir del plaer d’un bon àpat maridat amb un vi de qualitat. Alguns d’ells aposten per una proposta creativa i innovadora, mentre que d’altres preserven el patrimoni culinari tradicional, tot basat en la dieta mediterrània. N’hi ha per a tots els gustos: des d’establiments de prestigi internacional que acumulen dues, o fins a tres estrelles Michelin, com el Sant Pau o el Celler de Can Roca; restaurants ‘Km 0-Slow Food’, que uneixen el plaer de menjar amb la responsabilitat, la sostenibilitat i l’harmonia amb l’entorn; col·lectius de cuina, és a dir, grups de cuiners, de restaurants i també productors agroalimentaris que basen la seva proposta gastronòmica en una cuina autòctona, de proximitat i qualitat i, fins i tot, hotels gastrònomics que combinen allotjament i cuina catalana elaborada amb productes de la terra.

Per la seva excel·lència i personalitat, les nostres regions tenen productes típics que els propocionen un caràcter específic i un sabor inimitable. La qualitat d’aquests productes està reconeguda amb el distintiu oficial europeu de Denominació d’Origen Protegida (DOP) o d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP). És el cas de l’arròs del Delta, l’avellana de Reus, la pera de Lleida, la mantega i el formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, la clementina de les Terres de l’Ebre, la patata de Prades, o la llonganissa de Vic. D’entre aquests productes hi destaquen les diferents varietats d’oli, com ara l’arbequina, l’estendard de les Terres de Lleida, o l’argudell, corivell i verdal, de l’Empordà. Les explotacions catalanes que s’hi dediquen conviden a les seves instal·lacions per descobrir el procés d’elaboració d’aquest or líquid, tan arrelat a la nostra cuina com el cultiu de l’oliva a la nostra agricultura.

Percebre les aromes de vins que perduren a la memòria

El vi és, per suposat, un altre dels productes que formen part de la nostra història, amb més 2.500 anys d’antiguitat des dels ibers, els grecs i els romans. De fet, Catalunya disposa de fins a 12 Denominacions d’Origen que en garanteixen la qualitat i que combinen cultura, territori i gastronomia, entre les quals hi ha la DO Alella, la DO Catalunya, la DO Penedès i la DO Terra Alta.

El tast del vi és tota una experiència sensorial. Amb la vista, en descobrim el color, la neteja i la fluïdesa; amb l’olfacte, en percebem l’aroma; amb el gust, l’assaborim, i amb el tacte, a través de la llengua, en distingim el cos i la textura. Però l’enoturisme a Catalunya va molt més enllà del tast. A casa nostra hi ha més de 300 cellers visitables, alguns d’ells dissenyats per artistes rellevants del Modernisme català i que l’escriptor Àngel Guimerà va arribar a batejar com a catedrals del vi, per la majestuositat i la semblança arquitectònica amb els temples religiosos.

Així, a la possibilitat de degustar el paisatge de Catalunya en una copa, l’oferta enoturística hi suma la de descobrir el patrimoni arquitectònic i cultural, la de conèixer de primera mà tots els secrets del vi, i la de viure també la vinya: participar a la verema, recollir el raïm i aixafar-lo amb els peus, aprendre a podar els ceps o, senzillament passejar-s’hi a peu, en bicicleta, a cavall o en segway. Salut!

Més informació
escasateva.catalunya.com