23.02.2025 - 22:21
|
Actualització: 24.02.2025 - 10:01
Alternativa per Alemanya (AfD) ha estat el segon partit més votat a les eleccions federals alemanyes d’avui, però el temut creixement d’aquesta força ha estat limitat per una gran mobilització dels votants i per la reacció dels joves, entre els quals Die Linke ha estat el partit més votat. AfD ha vist també com la CDU i la CSU, el bloc dels conservadors que ha emergit com a clar guanyador de la cursa electoral, li barrava les portes immediatament, i ha dissipat les especulacions sobre si mantindrien el cordó sanitari o no.

Només de saber-se les projeccions dels sondatges, la dirigent de l’extrema dreta, Alice Elisabeth Weidel, ha comparegut davant la premsa per anunciar que el partit estava disposat a formar part de la coalició de govern, fos quina fos. La proposta no ha obtingut resposta, però en un debat postelectoral emès per la televisió pública un parell d’hores després, el pròxim canceller conservador, Friedrich Merz, li ha respost amb duresa i mirant-la fit a fit. Merz, que va causar un terratrèmol fa unes setmanes quan va semblar que volia acostar-se al partit neonazi, no ha deixat cap espai al dubte ara i, invocant la tradició antifeixista del seu partit, ha aclarit que de cap manera els conservadors no s’acostarien a AfD ni comptarien amb els seus vots.
AfD ha estat el partit que ha guanyat més percentatge de vot respecte de les passades eleccions (+10,4), però amb prou feines han superat el 20% dels vots totals, com pretenien els seus líders, i no han pogut acostar-se als conservadors del bloc CDU-CSU, que també han millorat el resultat (+3,5).
Per a això ha estat decisiva la participació, que ha assolit el 83,5%, una xifra rècord, que no s’havia aconseguit mai d’ençà de la reunificació del país. I sobretot la participació jove. Segons les dades dels sondatges a peu d’urna, el 25% dels joves entre 18 anys i 24 han votat Die Linke, el partit de l’esquerra radical que ha fet bandera de la confrontació amb l’extrema dreta. I entre els joves que votaven per primera vegada la xifra encara s’ha enfilat més, fins al 27%; el 21% ha votat l’extrema dreta, el 13% els conservadors; i tan sols un 12% els socialdemòcrates.
Die Linke ha capitalitzat l’oposició a l’AfD, en una cursa espectacular que va començar fa poques setmanes, quan la CDU i AfD, per primera vegada en la història, van votar junts al parlament federal. Una intervenció vibrant contra el feixisme per part de la cap del grup parlamentari de Die Linke va catapultar el partit, que als sondatges voltava el 3% dels vots, fins al 7,9% que ha aconseguit ara. La dada és encara més significativa, perquè Die Linke ha deixat enrere l’escissió del seu partit, l’Aliança Sahra Wagenknecht.
L’Aliança, que no ha entrat al parlament, s’havia separat de Die Linke perquè havia assumit postulats xenòfobs i antiimigració, semblants als d’AfD.