L’ex-president del Consell Europeu Donald Tusk ha revelat que va aconsellar a l’ex-president espanyol Mariano Rajoy que no utilitzés la força contra la població, en referència a l’1-O. En una entrevista a El País, diu que va recomanar de no fer servir la violència ‘quan el conflicte va començar a ser tan intens’. ‘És molt millor la força dels arguments que no l’argument de la força’, afegeix.

Assegura que ‘del punt de vista emocional’ pot entendre els catalans i els escocesos, però que la constitució s’ha de defensar a escala europea. Tusk afirma que el seu ‘somni i desig’ és que es trobi ‘el millor camí per a arribar a una solució sense un gran conflicte’ entre Catalunya i Espanya.

També adverteix els partits espanyols dels perills de pactar amb l’extrema dreta. ‘El problema de començar a flirtar amb els extremistes no és que hi trobis interessos comuns, sinó que comencis a pensar com ells’, diu. ‘És molt fàcil de transformar-t’hi si estàs en contacte estret amb aquests poders (…) [Cal] protegir-se d’aquesta temptació’, afegeix.

‘Crec que el Partit Popular Europeu ha de ser una força política capaç de protegir Europa del perill que implica l’augment del nacionalisme i l’extremisme, sigui de dretes o esquerres’, sosté. Quant a la seva gestió com a president del Consell Europeu, lamenta especialment el Brexit i la política migratòria de la Unió Europea.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.