30.03.2025 - 18:32
|
Actualització: 30.03.2025 - 20:03
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha revocat els permisos d’exportació de petroli i derivats de Veneçuela a unes quantes empreses que treballaven amb la petroliera estatal PDVSA. Entre les afectades hi ha la multinacional espanyola Repsol i la francesa Maurel & Prom, segons que han informat mitjans dels EUA.
A més, la mesura afecta companyies com ara Global Oil Terminals (EUA), Eni (Itàlia) i Reliance Industries (Índia), que operaven amb cru veneçolà a les seves refineries de tot el món. Aquestes operacions havien estat permeses de manera excepcional durant el mandat del demòcrata Joe Biden, malgrat les sancions imposades al govern de Nicolás Maduro.
Aquesta setmana, Trump ha ordenat d’imposar un aranzel del 25% a qualsevol comprador de petroli o gas veneçolà, cosa que ja havia dut moltes d’aquestes empreses a interrompre’n les importacions. Repsol i Reliance, que tenen molta presència als Estats Units, havien demanat una autorització expressa per continuar operant a Veneçuela i no incórrer en sancions.
Ara el govern dels EUA ha donat de termini fins a final de maig perquè aquestes empreses tanquin les operacions al país llatinoamericà, en una nova ofensiva de l’administració Trump per a aïllar Veneçuela. Aquesta estratègia coincideix amb una altra disputa amb Caracas: el rebuig del govern veneçolà a readmetre ciutadans deportats dels EUA.
La pressió petroliera és una de les principals cartes de Trump en l’enfrontament amb Veneçuela. El febrer, el país sud-americà exportava 910.000 barrils diaris de cru i combustible, una xifra superior als 867.000 del gener. El mes passat, Trump ja va revocar una llicència clau que permetia a la petroliera Chevron (EUA) de continuar operant a Veneçuela. Amb aquesta decisió, l’empresa haurà de desmantellar les instal·lacions que hi té.
A més, Trump ha signat una ordre executiva que preveu de començar a aplicar l’aranzel del 25% a qualsevol país que compri petroli veneçolà.