L’ICF formalitza els avals a 29 acusats en el Tribunal de Comptes

  • N'hi ha quatre més que han presentat avals o fiances pel seu compte · L'organisme ha de decidir ara si els accepta

VilaWeb
Redacció / ACN
22.07.2021 - 11:13
Actualització: 22.07.2021 - 13:07

L’Institut Català de Finances (ICF) ja ha fet efectiu l’aval de la fiança de gairebé 5,4 milions d’euros que el Tribunal de Comptes espanyol imposa a trenta-quatre ex-alts càrrecs del govern per l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. Concretament, s’han presentat avals individuals per l’import que es reclama als 29 encausats que s’han adherit al fons de compensació activat pel govern i que s’ha executat mitjançant l’ICF. N’hi ha cinc que no s’han adherit a aquest aval, i ja han presentat pel seu compte els avals o fiances a aquest òrgan administratiu. Quatre dels acusats ja han presentat avals o fiances pel seu compte al tribunal. Fonts del Departament d’Economia han explicat que s’ha fet el tràmit a través de la plataforma jurídica, és a dir, per via telemàtica.

La delegada instructora de la causa, Esperanza García Moreno, estudia les certificacions que han arribat en relació amb l’acord del govern d’avalar la quantitat de cadascun dels responsables. L’organisme assegura –contràriament al que apunta El País– que “no s’ha iniciat cap providència d’embargament”. Les fonts de la defensa dels acusats consultades per VilaWeb també diuen que encara no tenen cap coneixement de cap decisió del tribunal i esperen que pugui arribar aquests dies vinents.

Les mateixes fonts apunten que encara no hi ha una decisió sobre si s’admetrà o no l’aval de la Generalitat, una qüestió que “es dirimirà quan toqui”. En tot cas recorden que en el cas que el Tribunal de Comptes dicti una providència d’embargament, això no significa que no admeti els dipòsits o avals, encara que hagin arribat fora del termini estipulat. D’aquesta manera, encara que s’hagi iniciat el procés, el tribunal pot acceptar les fiances posteriors i no executar l’embargament.

A més, recorden que tant les fiances com els embargaments de béns són mesures cautelars fins que no hi hagi una sentència ferma. És a dir, que els processos “no impliquen que l’afectat perdi els béns de manera immediata, sinó que queden a disposició per garantir que una futura sentència condemnatori suposi el reintegrament dels fons a l’administració.

Tot plegat després que aquesta mitjanit hagi expirat el termini de què disposaven els investigats per dipositar les fiances. El Tribunal de Comptes té sobre la taula una petició de la Generalitat perquè estableixi una pròrroga de 15 dies per poder enllestir els tràmits administratius per avalar i dipositar els diners a través de l’Institut Català de Finances (ICF).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any