El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida aquest vespre a Cardona a ‘no tenir por’ i a ‘arribar fins al final’ en la defensa dels drets civils, socials i nacionals de Catalunya. Ha encapçalat l’acte commemoratiu dels 304 anys de la guerra de Successió. ‘L’11 de setembre no es va fallar i va ser-hi tothom’, ha dit. I per això ha instat els catalans a ‘ser-hi tots fins al final’.

Torra ha demanat que es tinguessin ben presents els presos polítics, els exiliats i els milers de catalans investigats en una ‘causa general contra l’independentisme que no té cap més missió que amenaçar-nos i fer-nos por’. I ho ha reblat així: ‘Avui estic en el millor lloc del món per dir que no tenim por, que no n’hem tingut mai i que no es pot tenir mai por davant la llibertat.’ També ha reiterat que l’objectiu del govern és fer ‘la República de tots’.

Torra ha dit aquestes paraules als peus del castell de Cardona, el darrer baluard de les llibertats catalanes, car no va capitular fins el 18 de setembre de 1714, una setmana després que Barcelona. ‘Cardona no va tenir por i ara tampoc no en té. Mai no es pot tenir por de la llibertat i, per tant, sempre hem d’anar endavant amb tota l’ambició del món perquè som lliures i viurem lliures’, ha dit.

Sobre la Diada ha dit: ‘La gent va sortir al carrer amb un clam claríssim: fer la República catalana. Que no s’enganyi ningú, això reivindicàvem l’Onze de Setembre: que ningú no ens abarateixi el somni.’

Ha apel·lat a les consciències col·lectives i individuals perquè cadascú ‘reflexioni sobre els dies que vivim i que vindran’. I ha tornat a denunciar que és incomprensible que en ple segle XXI hi hagi ‘presos polítics i exiliats pel simple delicte d’haver donat veu al poble’. ‘Això no es pot acceptar de cap manera. Votar no és delicte; organitzar un referèndum no és delicte; voler viure lliures no és delicte; per tant, defensem aquesta llibertat que ens va donar el primer d’octubre i formem part de la pel·lícula que tenim al davant’, ha acabat dient.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb