La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha fet una sèrie de nomenaments i canvis de responsabilitats dins del govern arran de la renúncia de Derek Mackay a principis d’aquest mes.

El més significatiu és el nomenament de Kate Forbes com a secretària de finances, que és la primera dona que assumeix aquest càrrec i, amb vint-i-nou anys, és el membre més jove del gabinet d’ençà de la restitució de l’autogovern.

El diputat Ben Macpherson assumeix el càrrec de secretari de finances públiques i política migratòria, i substitueix Forbes en aquesta cartera. Els dos són membres amb una projecció ascendent dins de la política escocesa. També s’ha renovat el càrrec de secretari d’Europa i de desenvolupament internacional, amb Jenny Gilruth al capdavant a partir d’ara. Tindrà el repte de crear els llaços idonis després de l’escenari post-Brexit.

Per la seva part, Fiona Hyslop assumeix la secretaria d’Economia, Treball Just i Cultura, fet que fa que set dels dotze membres del gabinet siguin dones. A més, dos veterans del partit tindran encara més responsabilitats dins del govern. Fergus Ewing, serà responsable de turisme, a més d’economia rural, i Michael Russell, a més de secretari per la constitució i afers europeus, ho serà també d’afers exteriors.

La renúncia de Derek Mackay a principis de mes, es va produir arran que sortissin a la llum centenars de missatges que el polític escocès s’havia intercanviat amb un noi de setze anys oferint-se a portar-lo a un partit de rugbi o sortir a sopar. Les eleccions escoceses estan previstes pel 6 de maig de 2021 i per tant, el nou govern finalitzarà el seu mandat en poc més d’un any.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb