30.11.2025 - 16:51
|
Actualització: 30.11.2025 - 20:07
El sector porcí encapçala l’exportació agroalimentària, amb un 19,3% del total del negoci d’aliments i begudes a l’estranger. Segons dades de PRODECA, promotora d’aliments catalans de la Generalitat, les vendes a l’exterior de carn de porc van assolir 3.036 milions d’euros el 2024. D’aquest valor, una tercera part correspon a països de fora de la Unió Europea, que ara resten blocats d’ençà de l’aparició del brot de pesta porcina africana.
Àsia és el segon mercat principal després de la UE i concentra una quarta part de les exportacions, tot i que el volum ha caigut gairebé a la meitat d’ençà del 2022. La Xina és un dels primers receptors, amb un 8% del total mundial.
Pes del sector a escala espanyola
El 2023, el comerç exterior dels productes porcins catalans va representar un 52% del volum espanyol, segons un informe del Departament d’Agricultura amb dades d’aquell any.
Quant al valor econòmic, l’estat francès va ser el primer destinatari (13%), seguit d’Itàlia (11%) i la Xina (10%). El 2024, la Xina va passar al quart lloc seguint la tendència descendent en la demanda de carn de porc catalana, tot i que encara va comprar-ne prop de 250 milions d’euros.
A molta distància de la UE i d’Àsia, el tercer mercat més important és la resta d’Europa, amb un 4,4% de les vendes. L’Amèrica del Nord i Oceania representen prop d’un 1% cadascuna. Les exportacions generals van caure un 6,8% l’any passat, sobretot a causa del descens a Àsia i d’una lleu davallada a la UE.
Durant el 2023 es van exportar 932.485 tones de carn de porc, una xifra lleugerament inferior a la del milió de l’any anterior i que és un 14% del total de tones del sector agroalimentari.
El cens de bestiar porcí i el consum intern
El 2023, el cens porcí a Catalunya era de 8.061.137 caps, un 1,4% més que el 2022, i representa vora un 6% del total de la Unió Europea. Aproximadament una explotació de cada quatre se situa a la demarcació de Barcelona. Aquell any, el nombre d’animals sacrificats era superior a 22 milions, un 41,6% dels quals localitzats a les comarques de Barcelona.
Arreu del país, hi ha 5.406 explotacions porcines, un 20,8% del conjunt del sector ramader. El Segrià encapçala el rànquing amb 784 empreses, seguit d’Osona (709) i la Noguera (685), tot i que el mapa utilitza la delimitació anterior a la instauració del Moianès i el Lluçanès. Al Vallès Occidental, on s’han trobat els casos de pesta porcina africana en porcs senglars, n’hi ha 16.
Entre el 2018 i el 2023, el consum de carn de porc ha minvat d’un 13,5% al conjunt de Catalunya –un 8,4% a la demarcació de Barcelona–, i el consum industrial ha augmentat d’un 19,2% en el mateix període.