26.07.2025 - 21:40
|
Actualització: 27.07.2025 - 12:02
L’estiu és temps de préssecs. Ens hidraten, contenen vitamines, fibra i, sobretot, són molt gustosos. Són un dels protagonistes de la recepta que ens proposa el restaurant Teresa Carles, un referent de la cuina vegetariana a Barcelona, situat al carrer de Jovellanos número 2. Són unes postres aromàtiques, nutritives i, sobretot, ideals per a aquestes dates: préssecs de Lleida farcits de gelat de vainilla amb infusió de marialluïsa, nous i agar-agar de menta i espirulina. Una recepta especial per a la xef i propietària de l’establiment, Teresa Carles, que reflecteix, entre més coses, la seva defensa dels productes de proximitat i de temporada i que, a més, li permet de mantenir-se connectada a Ponent, la seva terra natal. Us expliquem com elaborar aquestes postres pas a pas:
Ingredients
Si voleu preparar la recepta per a quatre persones necessiteu:
—Gelat de vainilla
—Nous
Per a la infusió de marialluïsa:
—1 litre d’aigua
—6 préssecs de Lleida
—150 g de sucre integral de canya
—15 g de marialluïsa
Per a l’agar-agar de menta:
—250 g d’aigua
—50 g de xarop d’atzavara
—12 g de menta fresca
—2 g d’agar-agar
—1 g d’espirulina
Preparació
Primer toca elaborar la infusió de marialluïsa. Feu bullir la marialluïsa –una herba molt digestiva, segons que explica Teresa Carles– i, després, deixeu-la reposar uns deu minuts amb el foc apagat.
Mentrestant, peleu els préssecs de Lleida. La xef destaca que, a mesura que avanci la temporada, seran més gustosos i recomana de mantenir-los fora de la nevera perquè no perdin el gust. Per a pelar-los fàcilment, Carles us proposa d’agafar un ganivet i tallar verticalment la fruita en dues porcions; amb les mans, girar-les cadascuna en sentit contrari; i, finalment, treure’n la pell. Un cop pelats, partiu-los pel mig. Ara és el moment d’afegir al recipient el sucre de canya, remenar i, per acabar, els trossos de préssec. Ho deixeu bullir uns quants minuts vigilant que el préssec no quedi massa tou. Seguidament, ho deixeu refredar.
Ara toca l’agar-agar de menta. En primer lloc, feu bullir la menta i després, amb el foc apagat, deixeu-la reposar uns deu minuts. A continuació, coleu-la. Torneu a posar la infusió al foc i afegiu-hi l’agar-agar –una gelatina 100% natural provinent d’una alga marina amb moltes propietats beneficioses i idònia per als vegetarians i vegans. Deixeu-ho bullir uns dos minuts. A continuació, barregeu el xarop d’atzavara i l’espirulina –una alga verdosa font de vitamines, antioxidant i antiinflamatòria– a banda i, en acabat, introduïu la barreja al recipient. La xef recomana de passar un moment la batedora perquè l’espirulina quedi ben fusionada amb la resta. Un cop fet, poseu l’agar-agar en dos motlles i deixeu-lo refredar a la nevera durant una hora.
Una vegada ho tingueu tot llest, només ho haureu de posar al plat. Poseu tres trossos de préssec al plat amb una mica d’infusió de marialluïsa. Deixeu-hi alguna fulla, a tall de decoració. Sobre cada porció de préssec, poseu-hi una bola de gelat de vainilla –el de Teresa Carles és casolà i fet amb llet vegetal– i, als laterals, els daus d’agar-agar que haureu tallat prèviament. El toc final serà empolvorar els préssecs amb nous picades.
Amb uns colors ben vius, un gran valor nutritiu i uns productes de temporada, ja tindreu a punt unes postres que, ben segur, no deixaran indiferent ningú.