Primàries Catalunya: com treballar la unitat independentista local sense el suport dels partits

  • Una trentena de municipis preparen una llista de Primàries Catalunya, que vol unir les forces independentistes

VilaWeb
Marta Valls Ribas
20.10.2018 - 22:00

Una trentena de municipis preparen una candidatura de Primàries Catalunya a les eleccions del maig del 2019, un projecte impulsat per l’ANC, el filòsof Jordi Graupera i l’ex-batlle d’Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis.

Amb l’objectiu d’acréixer les possibilitats que les forces independentistes s’assegurin les batllies del Principat, els impulsors volen configurar llistes que uneixin els partits i la societat civil mobilitzada a favor de la independència. Aquest corrent, que cerca la unitat, sembla contrari a la divisió entre els sobiranistes al Parlament de Catalunya, que fa trontollar la legislatura.

‘Primàries Catalunya vol garantir com més ajuntaments independentistes millor perquè, quan hi hagi una oportunitat de fer efectiva la República, els municipis puguin donar suport al parlament, al govern i a les mobilitzacions al carrer’, diu Jordi Ollé, membre de la comissió de l’ANC encarregada d’impulsar el projecte.

Llista d’unitat però sense el suport dels partits
Tot i així, de moment els partits independentistes no s’han mostrat disposats a formar-ne part i a diluir-se en la marca Primàries Catalunya, que no funciona com a partit sinó com a plataforma. ‘Voldríem que els partits independentistes s’hi afegissin. Si no és així, ho farem sense ells’, defensa Ollé.

​Ara la qüestió és si aconseguiran d’esdevenir una força ‘guanyadora’, com pretenen, o una llista més que dividirà el vot independentista i que el debilitarà, com addueixen els partits. ‘No volem competir-hi, volem concentrar la gent en una candidatura i amb un candidat que triem nosaltres. I això, ho sabem, no vindrà pas de dalt, de les cúpules dels partits.’

Per la seva banda i ja de bon començament, quan Graupera va presentar Primàries Barcelona, la regidora de la CUP Eulàlia Reguant va desmarcar-se’n perquè no encaixava amb la seva formació. ‘Homogeneïtzar projectes no suma i ha estat demostrat a bastament que, en aquesta situació, dos més dos no necessàriament són quatre’, va defensar aleshores.

La posició d’ERC va ser semblant. Quan l’ANC va presentar el projecte, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ja va dir que no s’hi afegirien: ‘Sempre hem defensat, i ens ho demostren les altres eleccions, que, quan ens hem pogut presentar cadascú amb el nostre projecte per a sumar, és quan hem tingut més bons resultats i hem estat més forts’. I hi va afegir: ‘Farem allò que sigui millor per a eixamplar els resultats i aconseguir el màxim d’ajuntaments republicans. I això no és homogeneïtzar el país’, deia Vilalta.

El PDECat, en canvi, d’entrada no va descartar de formar-ne part, però més endavant va deixar-ho córrer perquè les primàries perdien sentit si ERC i la CUP no hi participaven. ‘En les primàries, hi ha de ser tothom. Si hi són tots els partits, estem disposats a unir-nos-hi. Però si no, no ens sembla viable i perd part del sentit. No és el nostre model’, va apuntar David Bonheí, el president de la formació.

Qui hi participa, doncs?
Les llistes de Primàries Catalunya són obertes a tots els empadronats a cada municipi on es presenten. Els integrants de la llista que concorrerà a les municipals seran elegits en dues voltes pels inscrits en el registre de les primàries. A Barcelona serà el 15 i 22 de desembre i la resta del país votarà el dia 2 de febrer. De moment, els inscrits són 23.500. Les llistes que en surtin seran les que es presentaran als comicis.

Aquests votants tindran el poder de decidir la configuració i l’ordre d’unes llistes electorals obertes a tothom i en què els partits perden tot el poder. D’aquesta manera, qui s’hi vulgui presentar per formar part de la candidatura tindrà temps fins el 15 de novembre a Barcelona i fins el 19 de gener a la resta del Principat.

El procés, segons que defensa Ollé, vol afavorir una democràcia més directa, en què les cúpules dels partits no tinguin tant de poder. Per tant, troba que també pot servir per a engegar una regeneració democràtica.

Amb tot, la finalitat no és que guanyi les eleccions Primàries Catalunya, sinó l’independentisme. ‘Potser a Berga ja no cal que es presenti una candidatura de Primàries Catalunya, perquè ja el govern independentista ja és garantit. En canvi, en alguns altres municipis com Mollet, el Vendrell o Granollers, els partits independentistes separadament fan el ridícul. La suma dels vots seria molt més gran si no hi concorreguessin dividits’, defensa Ollé. L’existència d’una llista de primàries en un municipi és decidida per l’ANC, les entitats i els moviments locals.

Ollé considera que la iniciativa funciona perquè hi ha una trentena de municipis en què probablement hi haurà una candidatura. En alguns altres n’hi haurà perquè consideren que no cal, com ara a Argentona (Maresme): gràcies a l’impuls del CDR i l’ANC, la CUP, ICV, ERC i PDECat ponderen de presentar-se plegats.

Les Primàries Catalunya són fomentades per l’Assemblea, Graupera i Ximenis, però això no significa pas que l’ANC es presenti a les municipals. ‘Nosaltres donem suport a una iniciativa que creiem que ajudarà a la regeneració democràtica i a la victòria independentista a les eleccions. Però no ens hi presentem com a entitat, és la gent de cada municipi qui fa la llista’, aclareix Ollé.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any