El poder dels contes: de mestres a narradores

  • Fa més de quinze anys que mestres jubilades participen voluntàriament en el projecte MARC, una iniciativa per a explicar contes populars oralment en escoles i instituts
  • Els objectius són potenciar el valor de l'oralitat i la importància del llenguatge i reivindicar les rondalles i llegendes que formen part de la nostra cultura

VilaWeb
27.04.2025 - 21:40
Actualització: 27.04.2025 - 21:56
00:00
00:00

“Hi havia una vegada, un lleó que vivia en una selva moooooolt espessa.” Amb to càlid, tranquil i suau, la Teresa comença a explicar el conte El lleó i el ratolí davant una classe d’I5 de l’escola Víctor Català de Barcelona, situada a Nou Barris. És una activitat que forma part del projecte de Mestres Àvies Recuperadores de Contes (MARC) de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Ja fa quinze anys que mestres jubilades i jubilats –ara ja en són una vintena– van a les escoles i instituts a explicar contes populars amb la mirada, el gest i la veu, sense suport visual. Els objectius són clars: volen potenciar el valor de l’oralitat i la importància del llenguatge; reivindicar les rondalles i llegendes que formen part de la nostra cultura; utilitzar els contes com a pont entre les generacions més joves i les més grans, i passar una bona estona explicant contes i veure com la mainada els gaudeix.

Un conte explicat oralment

Els nens, asseguts al terra de la biblioteca del centre, formen una mitja lluna, de manera que la Teresa queda mig encerclada. Ella seu al centre en una cadira i queda elevada per sobre de la vista dels infants. Ells se la miren atents, encuriosits. És la primera vegada que veuen la Teresa i, a diferència del que podria semblar, és poc habitual que els expliquin contes, faules i llegendes. “El lleó és el rei de la selva!”, salta de seguida un dels nens. Sense aturar-se, la Teresa li dedica un somriure i continua el relat, serena. Els nens, al principi, tenen ganes de participar: la tallen, la interrompen i hi posen cullerada, però de seguida queden abduïts per la història i callen. Escolten. “‘Si us plau, no te’m mengis, que sóc molt petit!’, deia el ratolinet. Però el lleó se l’anava acostant a la boca…” Els nens obren els ulls com taronges. De fons, se sent la remor de nens jugant el pati i el soroll típic del dia a dia d’una ciutat. A fora, hi fa un dia espatarrant.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Projecte MARC, Escola Victor Català (fotografia: Adiva Koenigsberg).

Passats uns quants minuts, alguns dels alumnes ja han desviat l’atenció: un queda bocabadat mirant el sostre, l’altre s’estira i ressegueix formes imaginàries amb els dits a terra, un altre emprenya el company que té assegut al costat per avorriment… Però, així i tot, la Teresa no perd la paciència i continua el seu relat sense aixecar el to, sense cridar-los l’atenció. “Prefereixo continuar, per veure si el que està distret es torna a enganxar, que no pas parar i perdre l’atenció dels que sí que em segueixen. El que m’interessa són els nens que gaudeixen del conte”, explica més tard la Teresa.

En acabat, els nens li demanen que els n’expliqui un altre. “Va, doncs. Aquest que us explicaré ara és un conte recollit de l’Índia, que és un país que és a l’altra punta del món i on hi ha molts elefants, i se’ls estimen molt. Hi havia una vegada, un ramat d’elefants…”

De mestra a narradora

En Kai i en Jan són dos dels alumnes que s’han escoltat la Teresa més atentament. “A mi m’ha agradat el conte del lleó”, diu l’un. “A mi el dels elefants”, diu l’altre. Tenen cinc i sis anys i tot just comencen a aprendre a llegir i escriure “amb lletra de pal”, tal com precisen. A casa, segons que expliquen, també llegeixen una estona abans d’anar a dormir, acompanyats pels seus pares. “Llegir a trossos pares i fills està molt bé, perquè el nen no s’adona que llegeix poquet, però de mica en mica el volum de lectura creix. És una lectura participativa”, comenta la Teresa, que tenia l’orella posada al que deien en Kai i en Jan. “A primer de primària fan el canvi de la lletra de pal a la manuscrita i, tot i que sembli mentida, no els costa. Al principi, els és difícil de fer la curvatura i les lletres de pal són més fàcils de distingir, però quan arriben a primer, la mà ja la dominen més i fan el canvi.”

Fa catorze anys que la Teresa és voluntària al projecte MARC. Va estudiar pedagogia, però va exercir de mestra més de trenta anys. Primer, a les Escolàpies de Barcelona durant deu anys. Després, quan va aprovar les oposicions, en una escola pública de Castellterçol (Vallès Oriental), on finalment va establir-se. “De seguida que vaig jubilar-me ja vaig pensar de reciclar-me en narradora, perquè jo ja explicava molts contes: a la biblioteca, a classe i a tot arreu. Sempre m’han entusiasmat, els contes. Amb el temps, aprens que els més importants, els que tenen més valor, són els tradicionals.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Projecte MARC, Escola Victor Català (fotografia: Adiva Koenigsberg).

Quan escull quin conte explicar, la Teresa procura que siguin relats o faules amb valors al darrere. Que parlin de companyonia, d’amistat, de bondat, de generositat, del perdó… Que hi hagi un aprenentatge més enllà de la història. També dóna especial importància als contes que formen part de l’imaginari col·lectiu de la nostra cultura, com, per exemple, En Patufet i El Gegant del Pi, històries que considera que s’han perdut perquè també s’ha perdut la narració oral a les escoles. “Quan els demanes quin conte coneixen, tots tenen La caputxeta vermella al cap, però no saben que n’hi ha molts més. Molts. No se’ls saben, els contes. En Patufet, El Gegant del Pi… Per a mi, són contes elementals de l’Escola Catalana, i hi ha nens que no se’ls saben! Això s’hauria de tractar molt més a les facultats de Magisteri. Fer valdre la narració oral”, argumenta.

Les conseqüències de no entrenar la narració oral

La Teresa adverteix que la mainada com més va menys acostumada està a la narració oral, i que ara qualsevol història requereix un suport visual. Això, diu, té algunes conseqüències a l’hora d’aprendre a comunicar-se oralment: “Saber explicar històries és essencial perquè una criatura sàpiga expressar-se amb frases complexes, amb un llenguatge ric i relacionant les idees entre si. Això és importantíssim”, observa. I critica amb contundència que “els nens d’avui dia no saben parlar“. “Si preguntes coses als nens, veuràs que no saben fer-te una explicació llarga, encara que siguin intel·ligents. Els costa expressar oralment les idees, perquè com que estan acostumats a llegir-ho tot, quan les coses són només al cap, no saben com dir-les.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Projecte MARC, Escola Victor Català (fotografia: Adiva Koenigsberg).

Si no saben parlar és, en part, perquè no saben quines paraules utilitzar. El lèxic dels alumnes és reduït, pobre, i moltes vegades no entenen expressions comunes en els contes com ara “anar xino-xano” o “tenir una gana de mil dimonis” –aquesta última, perquè no capten el sentit de la metàfora, només el literal. És el que passa quan la Montserrat, una altra de les voluntàries que avui narra contes al grup de sisè, explica el conte Els tres pèls del dimoni. Quan acaba, tots els alumnes han quedat embadalits després d’escoltar atentament com la Montserrat els explicava la història canviant de registre, posant veus, accelerant o canviant el to quan era convenient per donar-hi versemblança, i tot fil per randa, de memòria, sense equivocar-se ni un moment. Al fons de la classe, s’alça una mà. “Una pregunta: què vol dir xino-xano?” La Montserrat s’alegra que preguntin, és una de les millors maneres d’aprendre. Fins i tot quan un dels alumnes pregunta què és un gripau, la Montserrat li respon adequadament, sense sorprendre’s ni fer escarafalls que un nen d’onze anys no sàpiga què és un gripau. Tant la Montserrat com la Teresa traspuen la vocació de ser mestres per tot arreu.

Aprendre català i tenir imaginació

La Montserrat fa dos anys i mig que forma part de MARC. Va entrar-hi quan la mare d’uns ex-alumnes seus que treballava a l’Associació Rosa Sensat va explicar-li el projecte. “De seguida va agradar-me, la idea, i com que m’agrada el contacte amb la mainada i tot el que té a veure amb llengua, també, doncs mira…”, diu. Va començar treballant a l’escola Proa de Barcelona el primer curs que va fundar-se, el 1966-1967, quan encara era molt jove. “Era una escola de pares que volien fer una escola catalana i, malgrat era en ple franquisme, va fer-se”, recorda. I continua: “Per sort, sempre he pogut treballar en català, però quan venia inspecció canviàvem de llengua i posàvem la pissarra en castellà.” Després de l’escola Proa va anar a treballar a l’escola Nostra Senyora de Lurdes, també a Barcelona, on va quedar-se fins que va jubilar-se, a seixanta-cinc anys. Per a ella, una de les coses més importants del projecte MARC i de poder narrar contes a les escoles i instituts és la defensa del català. Per això es posa les mans al cap amb la situació actual. Ara bé: no només es conforma que es parli, també vol que es parli bé, que sigui una llengua que petits i joves dominin. “Que sigui ric, el català. Que no el perdem.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Projecte MARC, Escola Victor Català (fotografia: Adiva Koenigsberg).

Un altre punt que creu important és la imaginació. En aquest sentit, diu: “Si hi ha imaginació, farem criatures creatives, en tots els camps. I crec que els nens han de ser-ho, de creatius. La imatge està molt bé, però no perdem l’altra part, la imaginació.” En definitiva: que siguin capaços d’imaginar el que senten sense un suport visual, tal com comentava també la Teresa. “Si tenim persones creatives, tindrem bons artistes en música, en pintura, amb poesia, en el que sigui!”, conclou.

Aquesta, era la primera vegada que el projecte MARC aterrava a l’escola Víctor Català de Barcelona i els alumnes amb qui parlem n’han quedat altament satisfets. No sabem si hi tornaran, però la veritat és que, cada any, aquesta vintena de mestres jubilats fan una feinada voltant pels centres del país, estenent la narració oral i potenciant la llengua catalana. El desafiament, ara, és que això no quedi delegat només a iniciatives com aquestes, sinó que a les escoles se’n recuperi la tradició i que patufets, gegants, caputxetes, porquets, ratetes que escombren l’escaleta, llops, princeses, gripaus, cavallers i tants més personatges tornin a omplir l’imaginari cultural de les noves generacions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
Fer-me'n subscriptor