Ponsatí: “El Tsunami Democràtic va ser una estafa tremenda per al poble de Catalunya”

  • La consellera a l'exili i eurodiputada demana un canvi de dirigents a l'independentisme, perquè considera que els actuals no ens acosten a la independència

VilaWeb
Redacció
07.11.2021 - 09:31
Actualització: 07.11.2021 - 10:13

La consellera a l’exili i eurodiputada Clara Ponsatí ha demanat un canvi de dirigents a l’independentisme, perquè considera que els actuals no ens acosten a la independència. “La cosa important ara mateix en la política catalana seria un canvi de comportaments i d’actitud. Sense això, difícilment hi haurà cap canvi estratègic ni cap avenç en aquest embat, o revolta al carrer, perquè la gent no està per a perdre el temps si no veu que efectivament hi hagi uns dirigents, unes estructures polítiques, unes eines que poden funcionar. […] Mentre hi hagi dirigents que ens diguin que ens rendim, que ens esperem, que no hi ha més remei que esperar que un govern del PSOE no sé què, és evident que això no ens porta enlloc”, va dir ahir en una entrevista al programa Preguntes Freqüents, a TV3.

Ponsatí va dir que el govern de coalició actual entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya “és un govern per a no fer res”. “És un govern que no fa res per anar cap a la independència. Ells mateixos ho han dit, que no és el seu objectiu, que l’objectiu és el mentrestant”, va dir. En canvi, considera que la capacitat de mobilització dels ciutadans hi continua essent. “Els catalans que van votar el Primer d’Octubre estan expectants. No hi han renunciat. […] La gent no ha perdut una engruna de la seva disponibilitat. Ens diuen, ‘quan us hi poseu, hi tornarem’. Però evidentment que cal una recomposició dels dirigents i dels projectes polítics”, va dir.

Sobre la mobilització al carrer, Ponsatí va respondre que no troba a faltar el Tsunami Democràtic, i va criticar durament el recorregut de l’organització. “El Tsunami Democràtic em sembla que va ser una estafa tremenda per al poble de Catalunya. No m’atreviria a afirmar rotundament que es va dissenyar com una estafa. Però posar en marxa una eina d’aquella potencialitat, que va coordinar una mobilització tan potent com la de l’aeroport per a després desactivar-ho, si no és una estafa, què caram és?”, es va demanar.

Sobre el Consell per la República, que el cap de setmana proppassat va fer les primeres eleccions per a triar els membres de l’Assemblea de Representants, en què Ponsatí fou elegida, l’eurodiputada va dir que el considera “un organisme que encara ha de demostrar el seu valor”. Ponsatí va explicar que va sortir del govern de l’entitat, fa uns mesos, perquè es va sentir incòmoda per la reacció dels partits arran de la convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya. “El president Puigdemont sap que a mi no em va agradar que encapçalés la llista de Junts per Catalunya, perquè em sembla que ell és una figura que està per sobre de les conteses electorals de l’autonomia, i que la manera de reforçar-ho és no participar-hi. Però vaja, té el meu respecte”, va apuntar.

Ponsatí també va dir que a la taula de diàleg en què ara com ara s’asseuen el PSOE, Podem i Esquerra Republicana no hi ha cap negociació. “És evident que no. Perquè una negociació té sentit quan tens alguna cosa a oferir a canvi. I quan tu has renunciat a tot abans de seure a taula, de què hi has de parlar? De quin regal et fan? Quan va venir Sánchez ho vam veure. No era una escenificació de negociació. Era una escenificació de claudicació. Li poden posar el nom que vulguin, però és evident que aquí no negocien res”, va dir.

Finalment, la consellera va reivindicar que el Primer d’Octubre va servir per a constatar: “Sí que podem fer la independència. […] No es va fer perquè les institucions no van estar a l’altura del poble de Catalunya. […] Si hi havia un pla per a l’endemà d’un dia d’un èxit tan esclatant com l’1 d’octubre, jo no el vaig veure. I en tot cas és evident que l’endemà el pla era: ‘Això no ens veiem amb cor de tirar-ho endavant.’ Es podria haver aprofitat la força que ens va donar el referèndum i es podria haver aprofitat l’atenció internacional que en aquell moment teníem, i la simpatia dels demòcrates del món davant la violència d’Espanya contra àvies i gent amb cadira de rodes votant, etc. Hi havia un potencial que no es va aprofitar”, va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any