La PIMEC reivindica regles més justes per als autònoms

  • Elisabet Bach demana de reformar el RETA i l’IRPF, i simplificar els tràmits administratius

VilaWeb
24.11.2025 - 23:43
Actualització: 25.11.2025 - 07:34

La presidenta de PIMEC Autònoms, Elisabet Bach, ha exigit unes regles de joc més justes i adaptades a la realitat actual per als autònoms de Catalunya. També ha defensat una reforma del règim especial de treballadors autònoms (RETA) i l’IRPF, a fi d’adequar-los a l’activitat del col·lectiu, així com la simplificació administrativa i la limitació de la responsabilitat dels professionals.

Bach ha expressat aquestes demandes durant la 3a Nit dels Autònoms de Catalunya, organitzada per PIMEC a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, amb més de 250 assistents. Entre els presents hi havia la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, i el president de PIMEC, Antoni Cañete.

En el decurs de l’acte, s’han lliurat sis premis per fer valdre l’activitat dels autònoms com a factor clau en el creixement socioeconòmic, la creació de riquesa i l’ocupació al país.

El reconeixement a la trajectòria professional d’una persona autònoma ha estat per a Àngels Gonyalons, per una vida artística excepcional com a actriu, cantant, ballarina i presentadora.

L’acció de suport al col·lectiu autònom ha recaigut en l’Oficina de Promoció Econòmica de Manlleu (Osona), per l’organització dels Premis Innovacat. Aquest guardó reconeix la consolidació d’un model on les empreses de més dimensió actuen com a motor de tracció per a les petites empreses.

Gemma Arnillas i Jordi Terès han estat reconeguts per l’arrelament al territori, gràcies al projecte agrícola Pla Oví. Aquesta iniciativa preserva l’ofici, reforça la identitat local i manté una cadena de valor de proximitat, generant activitat econòmica i negocis en l’àmbit rural.

Pel que fa a la innovació, Albert Martos ha rebut el premi per la feina al sector agroalimentari amb Amgitec Projectes. En concret, pel desenvolupament d’un sistema de control d’emissions d’amoníac i CO₂, que fa més eficient i sostenible el sector i té un impacte positiu en la salut animal i de les persones.

Rafael Balsells ha rebut el reconeixement a la tradició familiar i al relleu generacional pel projecte Ferreria Balsells, actiu fa 175 anys i amb una forta transmissió de l’ofici de ferrer entre generacions.

Finalment, Montserrat Ramos i Joel Daurat han estat guardonats per la capacitat de reinvenció amb The CoMaking Space. Després de canvis professionals, han creat un espai col·laboratiu que integra tallers, maquinària i recursos compartits per a artesans, creadors i professionals.

Recomanem

Fer-me'n subscriptor