remdesivir

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha desaconsellat l’ús del remdesivir per tractar pacients de la covid-19. El grup d’experts de l’organització que orienta sobre els tractaments ha advertit que “no hi ha evidències” que demostrin que el fàrmac genera millores. La recomanació es basa en una nova revisió de diversos medicaments a partir de dades sobre uns 7.000 pacients de covid-19 hospitalitzats. Els experts reconeixen que encara no hi ha suficients evidències per descartar totalment que aquest antiviral tingui algun benefici, però que les proves disponibles indiquen que no genera millores destacades. Atès que el fàrmac pot causar “danys importants” i té un preu elevat, veuen “adequat” desaconsellar el seu ús.

“El remdesivir no té cap efecte significatiu sobre la mortalitat ni sobre altres resultats importants per als pacients, com ara la necessitat de ventilació mecànica o el temps per a la millora clínica”, conclouen per ara els experts.

Tanmateix, l’OMS insta a continuar els assajos clínics del remdesivir per obtenir més “certesa” sobre els seus efectes en pacients de la covid-19.

Sota lupa a l’EMA

El remdesivir va ser el primer medicament que l’Agència Europea del Medicament (EMA) va autoritzar de manera condicional per tractar pacients de la covid-19, concretament els més greus amb necessitat de ventilació.

A principis d’octubre, però, va anunciar que revisaria si el remdesivir causa lesions greus als ronyons de pacients de la covid-19. El comitè de seguretat de l’EMA va decidir estudiar la toxicitat renal d’aquest medicament per la detecció “d’efectes adversos no desitjats” als ronyons d’alguns pacients.

A l’espera dels resultats de l’anàlisi d’aquests casos, l’EMA va avançar que “pot ser necessària una acció reguladora” si es confirma que el tractament provoca danys renals. De moment, no ha retirat l’autorització per comercialitzar aquest antiviral en casos de la covid-19.

Dexametasona, l’únic efectiu

En una recent entrevista a l’ACN, l’epidemiòleg principal per la covid-19 del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties, Pasi Penttinen, ja afirmava que la dexametasona és l’únic medicament eficaç ara mateix per tractar pacients de la covid-19. Un corticoide que també té l’autorització provisional de l’EMA.

“Desafortunadament, ara mateix l’únic que ha demostrat ser efectiu en pacients greus hospitalitzats és la dexametasona”, assegurava.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.