10.04.2025 - 21:40
|
Actualització: 10.04.2025 - 21:49
Ja fa trenta anys que el Vint-i-cinc d’Abril es va commemorar a Alacant, com enguany. El lema d’aquella convocatòria tenia rima i ha quedat gravada en pedra picada en la ment de molta gent: “Alacant és important”. Ara és una frase feta, un lloc comú. Enguany, Acció Cultural del País Valencià torna a convocar a Alacant la diada amb què commemora la desfeta d’Almansa. El lema també té molta intenció i bona cosa de reminiscències ovidianes: “Som a Alacant perquè volem”.
A Alacant, un militant de Fuerza Nueva va matar Miquel Grau la vigília del Nou d’Octubre del 1977. Un any abans, la policia havia mort a trets el jove sindicalista Teófilo del Valle durant una vaga del calçat.
Fa fa molts anys que el sud del país rep els atacs més furibunds de l’espanyolisme i de la dreta i l’extrema dreta. I fa molts anys que hi ha entitats, institucions, persones que treballen per cosir, per mantenir ferma la valencianitat tant de la ciutat com de tota l’àrea d’influència. Lluny de “donar un territori per perdut”, que potser seria més còmode, hi ha molta gent que treballa per demostrar que sense Alacant no es podria parlar de país sencer, sinó de país escapçat.
Un dels darrers atacs que ha rebut la ciutat d’Alacant ha estat la intenció reiterada de Vox de traure-la del registre de territoris de domini lingüístic català i posar-la, contra allò que diu l’estatut d’autonomia, a la llista del domini lingüístic castellà. Ho ha intentat tres vegades. Ell PP va estar-hi d’acord i únicament va desistir en veure la resposta ciutadana. Una resposta que fa unes setmanes es va tornar a repetir i que és una de les banderes que fan onejar la majoria de les persones amb qui hem parlat per fer aquest reportatge: els resultats de la consulta sobre la llengua base van tornar a demostrar que, sota tota l’escuma i tots els interessos polítics, hi ha una base resistent i resilient.
Cosir i cosir el país
“A l’hora d’erosionar la vertebració lingüística, cultural i nacional del país, la dreta sempre ha tingut clar que havia de començar pel sud, perquè és la baula més feble de la cadena. Però els resultats de la consulta lingüística de Rovira són molt bons, atesa la situació que tenim.” Qui parla és Josep Enric Escribano, president de l’entitat el Tempir, d’Elx, que dóna suport a la manifestació. Escribano i la seua entitat fa molts anys que formen part d’aquests fonaments inexpugnables. Sobre la consulta, és optimista i diu que ha fet surar una demanada d’ensenyament en català que sempre havia estat per damunt de l’oferta. “Això vol dir que hi ha partida per jugar.” Escribano fa molts anys que reivindica el sud com una part important del país. “La manifestació del 12 d’abril s’ha d’entendre per a reivindicar la veu del sud, i perquè no hi ha cap part del país que es puga donar per vençuda. I una tercera raó és fer front a l’embat que fa la dreta contra la valencianitat lingüística i cultural ací, al sud”, diu.
La professora de la Universitat d’Alacant, i membre electa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Mar Iglesias, considera que la vertebració encara està pendent. “Jo vaig ser a la manifestació del 1995 i Alacant és important, sí. És una manera de reivindicar el sud. Moltes voltes s’obliden que tenim zones completament valencianoparlants. Tenim la cultura, la llengua, les nostres arrels són valencianoparlants, són catalanes”, diu. Segons Iglesias, moltes voltes s’ha volgut amagar que el valencià a Alacant, al sud, és ben viu. “Vivim, pensem i treballem en valencià. A espais com la universitat, però també al carrer. Si dius ‘bon dia’, saps que hi haurà gent que et dirà ‘bon dia’. El problema és que encara s’ha de reivindicar aquesta visibilitat.”
“Malgrat totes les circumstàncies, nosaltres hem mantingut durant molt de temps la nostra valencianitat i, per això, ara volem tornar a visibilitzar aquesta peculiaritat de la nostra cultura. I a més de visibilitzar, volem vertebrar, perquè volem un país vertebrat de nord a sud, i unit en xarxes. Per això, aquesta punta del sud ha d’estar unida a la resta del territori”, diu Marinela Garcia, vice-presidenta d’Acció Cultural del País Valencià i cap de la secció d’Alacant de l’entitat. Garcia recorda el procés de substitució lingüística que ha sofert Alacant per motius diversos. “Fa trenta anys, vam tenir una manifestació i vam celebrar la diada ací, i ja tocava tornar-hi, per molts factors que fan pensar que ara és un bon moment per a recordar la valencianitat d’Alacant i de totes les terres del sud que ens envolten.”
El simbolisme de ser la capital del sud
“Alacant no és diferent d’altres ciutats del País Valencià. Fins i tot, en alguns nivells, no està gaire allunyada de les dinàmiques d’altres ciutats dels Països Catalans. Com a capital del sud, té un simbolisme i una referencialitat no només per a l’esquerra i per al valencianisme, sinó també per a la dreta, que la fa una ciutat simbòlica.” Ho afirma Aquiles Rubio, portaveu del Casal Popular el Tio Cuc. “És la capital del sud i a pesar de les dificultats, resisteix la identitat, resisteix la cultura. Però també és la ciutat de Carlos Mazón. Per tant, té una doble dimensió que la dota d’un simbolisme i d’una centralitat molt gran”, diu.
Segons Rubio, quan del nord estant se la dóna per perduda, la mirada potser és esbiaixada, perquè únicament s’observa en l’àmbit lingüístic. “És cert que a Alacant el valencià és una llengua minoritària, però no només la llengua conforma un poble, una identitat i un país i un territori. Hi ha elements culturals, econòmics, sociològics i de classe que també hi intervenen”, afirma. Quant a la fermesa en la defensa de tots aquests valors, Aquiles Rubio diu que hi ha una minoria cridanera, activa i militant i milers de persones que, en la pràctica quotidiana, vertebren Alacant amb el conjunt del País Valencià. “Potser no té la visibilitat que voldríem, però existeix i és la base per a fer i per a reconstruir.”
El professor i director de la Unitat d’Educació Multilingüe de la Universitat d’Alacant, Jordi Antolí, situa la ciutat d’Alacant en el mateix estatus que altres ciutats grans del domini lingüístic. “Tot i que és cert que les dades demolingüístiques ens diuen que a la ciutat d’Alacant la presència del valencià com a llengua familiar és escassa, no ho és més que uns altres llocs del domini de la llengua catalana”, diu. Antolí, que fuig del paradigma de la província, sí que situa Alacant com a ciutat de referència d’una zona amb una densitat molt gran de població valencianoparlant, com ara, les Marines, l’Alcoià-Comtat, moltes localitats del Vinalopó, on la llengua resisteix amb molta vitalitat. “Pense en localitats com Crevillent, en moltes partides de la ciutat d’Elx o, fins i tot, en localitats del mateix camp d’Alacant. Alacant és important per ella mateixa, però també ho és perquè és el lloc d’anar a estudiar, a comprar o a relacionar-se amb l’administració. Perdre Alacant per a l’àmbit de la catalanitat o de la valencianitat també és perdre tot aquest referent”, diu.
Defensar la cultura, defensar la llengua
Anna Baeza és membre del grup de danses Salpassa del Campello i dissabte participarà, amb molts més grups de cultura popular, en la manifestació d’Alacant. “Sembla que al sud i a la ciutat d’Alacant no existeix la nostra cultura, la llengua, no existeix tot això que entre més coses defensem en la manifestació, i per això ho volem fer visible.” Baeza també recorda la manifestació del 1995 i pensa que hi ha algunes similituds. “Sembla que som en un punt que anem avançant, però hem de continuar reivindicant les mateixes coses que en aquell moment. Això té un punt positiu, perquè no han esborrat la nostra cultura, no han esborrat el nostre patrimoni, no han esborrat el sud, i ací ens teniu.” I Baeza recorre també a l’argument del resultat de la consulta per la llengua, que ha omplert d’energia totes aquestes entitats.
Qui més parla dels resultats, i qui més els sap, pràcticament centre per centre, és Ismael Vicedo, de la Cívica, Coordinadora Comarcal d’Escola Valenciana de l’Alacantí. Diu que és un goig que la manifestació del Vint-i-cinc d’Abril es faça a Alacant i espera que tarden trenta anys més a fer-ne una altra. Està convençut de l’èxit i cita l’exemple de la Trobada d’Escoles en Valencià de la comarca de l’Alacantí feta el 28 i el 30 de març, que va ajuntar unes vuit mil persones. “Venim del procés de la campanya ‘Tria valencià’. Els poders fàctics deien que retrocediríem en l’ensenyament en valencià a la comarca, que ens arraconarien, i no ha estat així.”
Vicedo lamenta que el PP ha comprat tot el marc polític d’un Vox que únicament sap parlar contra els immigrants, contra la igualtat, contra els valors democràtics i contra la llengua. “El PP obri oficines antiavortament i antiocupació a Alacant, tot allò que puga crear controvèrsia, però quan rasquem en el teixit social ens trobem que hi ha un sentiment sobre la llengua, un discurs sobre la cultura. Que hi haja una mostra de força a Alacant és molt important perquè irradia tot el territori”, diu.