24.04.2025 - 21:40
|
Actualització: 24.04.2025 - 21:59
Dissabte hi ha convocat un ple extraordinari del secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per a debatre i aprovar inicialment la modificació parcial dels estatuts i el reglament de règim intern de l’entitat. Si el document s’aprova, el procés continuarà endavant i la proposta de reforma s’enviarà a les bases, per tal que tots els socis hi puguin presentar esmenes; i, finalment, es votarà telemàticament en una assemblea general extraordinària de final de juny.
La reforma que es proposa, a la qual ha tingut accés VilaWeb, no és poca cosa, perquè toca alguns dels temes clau que han marcat el mandat des de bon començament: les possibilitats que l’ANC participi d’alguna manera en unes eleccions o la norma dels dos terços mínims per a elegir càrrecs orgànics, que ha originat un blocatge continuat en l’elecció d’un nou secretari. També es proposa d’obrir la porta al retorn al comandament de l’ANC d’antics secretaris nacionals, cosa que al sector crític s’interpreta com l’avantsala de la tornada d’alguns dels fundadors de l’entitat, que consideren que volen apropiar-se-la. Tot plegat, quan fa una setmana que tots dos sectors de l’ANC van exposar activament la discrepància amb la publicació de cartes bescanviades.
Els crítics veuen la reforma viciada d’origen
De fet, la tensió interna ha arribat al punt que catorze secretaris del sector crític van presentar un escrit per a impugnar tot el procés de reforma dels estatuts. Argumenten que s’ha activat sense l’aval del conjunt del secretariat nacional i que ha estat el comitè permanent –l’òrgan més executiu del secretariat nacional i conformat exclusivament per membres que comparteixen les tesis del president, Lluís Llach– que ho ha engegat sense competències per a fer-ho.
El ple del secretariat del març va aprovar de crear una comissió organitzadora de l’assemblea general i una altra per a fer esmenes de modificació o revisió dels estatuts i del reglament de règim intern. A partir d’aquí, el comitè permanent va aprovar un esborrany de reforma dels documents interns i es va enviar al conjunt del secretariat nacional, acompanyat d’un calendari de com seria el procés de reforma.
Ara, els secretaris crítics que ho han impugnat diuen que aquelles comissions es van aprovar per més del 50% dels vots dels secretaris presents, però que l’article 18.2 dels estatuts estableixen que els acords sobre la modificació dels estatuts necessiten una majoria qualificada del 65%, a la qual no van arribar. Per contra, secretaris del sector de Llach assenyalen que aquest article, el 18.2, no s’aplica en aquest cas perquè forma part del capítol relatiu a l’Assemblea General. És a dir, que el mínim del 65% de vots favorables que defineix és per a l’aprovació final de la modificació dels estatuts, no pas per a començar el procés.
A banda, els secretaris crítics denuncien falta de transparència en el procés perquè no tenen cap acta formal de l’esborrany aprovat pel secretariat nacional, perquè el secretariat nacional no va nomenar cap equip redactor i no saben com es van elegir els secretaris que el van fer i perquè la proposta de calendari del procés que seguiria no va ser aprovada formalment per cap òrgan legitimat. Per tot plegat, demanen a la comissió jurídica la nul·litat de tot el procés de reforma dels estatuts i el reglament de règim intern.
La impugnació es va presentar el 10 d’abril, però encara no ha tingut resposta, de manera que no s’espera pas cap suspensió del ple extraordinari de dissabte. Fins ara, l’únic moviment ha estat de proposar una mediació amb tres membres del comitè deontològic, però no hi ha hagut cap concreció. És per això que els secretaris crítics han demanat als mitjancers que certifiquin que no s’han reunit per a elevar el cas fora de l’ANC, al Tribunal d’Arbitratge de Barcelona.
Definir quan l’ANC pot participar en les eleccions
En la pugna entre sectors del secretariat hi ha de fons la discrepància pel paper de l’ANC en l’arena institucional. Els mandats anteriors d’Elisenda Paluzie i Dolors Feliu van estar molt marcats per la crítica als partits independentistes per la incapacitat de sostenir la independència el 2017 o de reactivar l’embat els anys posteriors. Una crítica que va derivar en la proposta que l’ANC presentés una llista cívica a les eleccions que representés l’independentisme desencantat amb Junts, ERC i la CUP, que aquests anys s’ha decantat per l’abstenció.
La llista cívica es va descartar per noranta-vuit vots de diferència, i va ser això que va impulsar Llach a presentar-se a les eleccions internes per a impedir de totes passades que l’ANC alterés el seu rumb fundacional. D’aleshores ençà, la voluntat d’allunyar-se del camp electoral i situar l’ANC en l’àmbit de la mobilització ha estat la seva gran obsessió. El full de ruta aprovat pels socis ja marca aquesta direcció, però, així i tot, les acusacions als crítics de voler reactivar la llista cívica han estat constants. Per això, la carta publicada durant la Setmana Santa per part de membres d’aquest sector reivindicava que ells no proposen pas la llista cívica, i que aquesta idea es fa servir com un espantall per a atacar-los.

Sigui com sigui, la relació de l’ANC amb l’arena electoral continua essent objecte de debat. Amb aquesta idea, la proposta de reforma dels estatuts modifica l’article que diu que l’ANC no es presentarà a cap mena d’eleccions i que es mantindrà independent de qualsevol candidatura. Com que, malgrat que ja existia aquest punt els secretariats anteriors van engegar els projectes de la llista cívica o de Primàries Catalunya, es proposa de refermar aquesta negativa amb una redacció més contundent: diu que l’ANC es mantindrà independent de qualsevol opció electoral i que, a més, “no la impulsarà, ni promourà, ni s’implicarà i tampoc no es presentarà ni directament ni indirectament a cap classe d’eleccions”.
Ara, alhora, obre una porta a canviar de parer, però estableix un recorregut més complicat per a fer-ho que el que es va seguir per a proposar la llista cívica. En primer lloc, caldria una aprovació de dos terços dels secretaris nacionals presents en un ple; i després s’hauria de dur a una consulta de tots els socis. En aquesta consulta només hi podrien participar els socis que estiguessin al corrent de pagament i caldria una majoria qualificada del 65% dels vots vàlids emesos. A més, en cas que l’ANC fes una campanya de comunicació, hauria d’oferir la mateixa visibilitat a les dues opcions; una cosa que fou molt criticada en la campanya de la llista cívica.
Contra aquesta modificació s’hi han presentat esmenes per a deixar la redacció tal com estava o amb una modificació molt lleu, però que argumenten que no té gens de sentit de dir que l’ANC ha de mantenir-se totalment independent en l’àmbit electoral, i tot seguit proposar un camí per a entrar-hi, per molt que sigui difícil. També hi ha una esmena per a fer encara més costerut el camí perquè s’hi pugui presentar. En aquest cas, estableix que caldria que el secretariat nacional obrís un procés de reflexió d’un mínim de sis mesos que inclogui estudis d’impacte d’experts externs que desemboqui en una consulta en què només podrien participar els membres de ple dret al corrent de pagament durant els darrers tres mesos anteriors a l’anunci de la data de la consulta. Per a aprovar-se, caldria una participació mínima del 50% i un suport de més del 75% dels vots.
Trencar la norma dels dos terços que bloca l’ANC
Per deixar enrere el blocatge perpetu que ha impedit fins ara d’elegir el nou secretari (càrrec vacant del desembre ençà), la proposta vol canviar el punt dels estatuts que defineix que aquestes eleccions s’han de fer amb el suport de dos terços dels secretaris nacionals presents. Si després de dues votacions cap candidat no arriba a dos terços –diu la proposta–, n’hi haurà prou amb la majoria absoluta dels vots.
La regla dels dos terços pretén que els càrrecs de govern de l’entitat siguin de consens i tinguin un suport ampli, però l’enfrontament descarnat entre sectors fa que, sense acords, es perpetuï un blocatge. El sector de Llach és el majoritari, però no té prou suport per a assolir una majoria qualificada, i els crítics persisteixen a votar el seu candidat per molt que tampoc pugui arribar a ser elegit.

Aquesta modificació, que beu de les recomanacions de la junta electoral de l’ANC, no ha agradat a alguns secretaris del sector crític, que veuen que si hi ha un horitzó en què no calguin els dos terços és com rebaixar el llindar del tot i renunciar a cercar figures de consens. Una esmena proposa que, en compte de rebaixar l’exigència dels dos terços, després de dues votacions sense èxit s’ajorni fins al ple següent i es faci un grup perquè els candidats mirin d’acostar posicions.
Una altra, en canvi, és més expeditiva i diu que si després de tres votacions els candidats no han assolit els dos terços han de retirar la candidatura i s’hi han de presentar unes altres persones. I una tercera agafa el camí del mig: si després d’una primera votació cap candidat no arriba als dos terços cal que cerquin el consens, si cal ajornant la votació per a més endavant, i si després de dues votacions més tampoc no són elegits, hauran de retirar les candidatures perquè s’entendrà que no són figures de consens.
El retorn d’antics secretaris
Un altre article dels estatuts que es vol modificar és el 21.1, que fins ara ha limitat el càrrec de secretari nacional durant dos mandats, de quatre anys en total. Ara la proposta de reforma diu que, “després de complir dos mandats consecutius o de manera alternada”, els secretaris nacionals podran tornar a presentar-se sempre que hagin deixat transcórrer el temps equivalent a dos mandats. És a dir, si s’aprovés, ara podrien tornar-se a presentar a la direcció de l’ANC persones que van ser al secretariat nacional amb Carme Forcadell o Jordi Sànchez.
Per a alguns membres del secretariat actual aquesta proposta no és coherent amb la petició de regeneració democràtica que es fa als partits, i demanen de deixar el text tal com era fins ara, amb un màxim de quatre anys en total al capdavant de l’ANC.
Incompatibilitats, arbitratge, gestió econòmica i més qüestions
A banda, la proposta de reforma dels estatuts posa sobre la banda més canvis com la possibilitat que s’estengui la incompatibilitat actual entre ser secretari nacional i tenir un càrrec públic o polític significat fins al punt que tampoc no puguin tenir cap càrrec orgànic en una altra associació o partit independentista. També s’unifica tot el poder sancionador en cas d’infraccions en el comitè deontològic, que actualment s’ocupa tan sols de les sancions lleus i deixa les greus i molt greus per al secretariat nacional.
També es vol tancar la via que alguns secretaris crítics volen transitar en el cas d’impugnacions: anar al Tribunal d’Arbitratge de Barcelona perquè resolgui problemes interns que no han arribat a bon port en els canals establerts. La proposta de reforma diu que si el litigi no es pot resoldre amb mediació, se sotmetrà a arbitratge d’acord amb les normes establertes pels àrbitres que acordin les parts enfrontades. I si no hi ha acord, els ha de designar el Comitè Deontològic.
Diverses reformes del reglament del règim intern fan referència a la necessitat de ser més curosos amb els diners de l’ANC, i volen establir restriccions com ara que les assemblees territorials hagin de justificar adequadament les peticions per a rebre una quantitat major de les quotes dels seus afiliats, o recordar que les despeses han de cenyir-se als objectius i àmbits d’actuació de l’ANC.