08.10.2025 - 21:40
Quan arriba el mes d’octubre, les pastisseries valencianes es tenyeixen de colors i d’aromes dolces. Els taulells s’omplen de fruites i hortalisses de massapà, i rere els aparadors pengen mocadors de tela de tots els estils: és el senyal inequívoc que s’acosta la mocadorà, una de les tradicions més dolces i simbòliques del País Valencià.
Una tradició centenària
Cada Nou d’Octubre, dia de Sant Dionís i Diada del País Valencià, és costum que els enamorats s’obsequien amb una mocadorà: un conjunt de dolços de massapà, habitualment amb forma de fruites i verdures, embolicats dins un mocador de tela –originalment de seda– i lligats per les puntes.
Sobre el seu origen, hi ha diverses versions. Una de les més populars remunta la tradició a l’any 1238, quan Jaume I entrà triomfalment a València i, segons la llegenda, els habitants de la ciutat oferiren a Violant d’Hongria, la seua esposa, productes de l’horta com a símbol d’agraïment i benvinguda.
Una altra teoria situa l’origen al segle XVIII, després de la guerra de Successió. Amb la prohibició de llançar coets durant la festa del Nou d’Octubre arran dels decrets de Nova Planta, els pastissers idearen una manera enginyosa de mantenir viva la celebració: crearen el piulet i el tronador, dos dolços de massapà cuit i farcit que imiten la forma dels petards prohibits.
Entre el mite i la dolçor
Amb el temps, les dues històries s’han entrellaçat per donar forma a la mocadorà actual: un dolç que combina romanticisme, història i identitat valenciana. Avui, les fruites ensucrades conviuen amb el piulet i el tronador, convertits en símbols essencials d’aquesta festa.
El costum d’oferir la mocadorada a la persona estimada ha fet que Sant Dionís siga conegut com el dia dels enamorats, una coincidència que, més enllà de la llegenda, manté viva la dolçor i el sentit popular d’una de les celebracions més arrelades al calendari valencià.
El premiat del Concurs de Sant Dionís
David Esteve Pastisseria s’ha emportat enguany el premi a la millor mocadorada 2025 en el 44è Concurs de Sant Donís, organitzat pel Gremi de Forners i Pastissers de València amb el suport de la Diputació de València.
L’establiment ha fet doblet, perquè també ha obtingut el primer premi en la categoria d’ornamentació comercial, gràcies a l’originalitat i la creativitat del seu aparador, valorat pel jurat per la seua composició i presentació artística.

En la categoria de millor mocadorada, el segon premi ha estat per a la Pastisseria Galán i el tercer, per al Forn de Sant Antoni. En l’apartat d’ornamentació comercial, aquests dos establiments també han estat reconeguts amb el segon i tercer premi, respectivament.
El Concurs de Sant Donís s’ha convertit en un referent de la rebosteria artesanal valenciana, amb l’objectiu de preservar i difondre una tradició que, cada 9 d’octubre, ompli els aparadors de dolços i simbolitza la implicació del sector i de la societat valenciana en la conservació del seu patrimoni gastronòmic.
Diu Laura de Juan, secretària general del gremi: “La mocadorà és una mostra viva de com els mestres pastissers saben reinventar una tradició centenària sense perdre’n l’essència. Cada creació sorprèn per la tècnica, el sabor i la capacitat de transmetre la identitat valenciana a través d’un dolç tan característic.”