Als racons més remots del Sàhara, s’encomana la febre pels meteorits

  • La cerca de fragments de meteorits s'ha convertit en un passatemps popular i una oportunitat de negoci al Sàhara, on aquestes roques són especialment fàcils de detectar

VilaWeb
Mohàmmed Bagouma, un pastor maurità, s'ajup a recollir un roc que sospita que pot ser d'origen espacial, en una zona remota del Sàhara maurità (fotografia: Guy Peterson/The Washington Post).
16.04.2025 - 21:40
00:00
00:00

The Washington Post · Rachel Chason, Guy Peterson, Ely Cheikh Mohamed Vadel i Wilson McMakin

Bir Moghrein, Mauritània. És possible que hàgiu vist un meteorit alguna vegada, encara que no ho sapigueu.

Els científics calculen que prop de 45.000 quilos de matèria meteorítica travessen l’atmosfera terrestre cada dia. La gran majoria entra en combustió quan travessa el cel i crea els estels fugaços.

Entre els pocs rocs espacials que cauen a la Terra, la major part acaben anant a parar a l’oceà. La resta sovint passen desapercebuts i es barregen amb altres pedres.

Babana Mohàmmed, un comerciant de meteorits, inspecciona una pedra a Nouakchott, la capital de Mauritània, aquest gener (fotografia: Guy Peterson/The Washington Post).

Però al desert de Mauritània, els pastors han après què han de cercar: roques amb una superfície remarcablement fosca, anomenada escorça de fusió. Els meteorits cauen amb la mateixa freqüència a tot el món, però són especialment fàcils de detectar en llocs com aquest, on contrasten amb la immensitat ocre del Sàhara.

Trobar aquestes roques rares s’ha convertit en un passatemps popular i, alhora, en una oportunitat de negoci en tota regla.

Vista de Bir Moghrein, un poble aïllat del Sàhara maurità, on el comerç de meteorits ha fet fortuna (fotografia: Guy Peterson/The Washington Post).

El viatge amb cotxe de la capital mauritana fins a aquest punt remot del Sàhara sol durar unes divuit hores, pel cap baix, la meitat a través de pistes de sorra sense senyalitzar. La majoria dels habitants d’ací són pastors nòmades que passen part de l’any travessant el desert amb animals. Pocs tenen connexió d’internet.

El 2011, els pastors nòmades del país veí del Marroc veieren una gran bola de foc que travessava el cel nocturn. Els científics confirmaren més tard que un gran meteorit marcià, que anomenaren Tissint, havia tocat terra en aquella zona. Les restes del meteorit, que segons els investigadors podria contenir proves de l’existència d’aigua a Mart, es repartiren entre museus, col·leccionistes i institucions de recerca.

La descoberta atragué l’atenció de tota la regió. La veu no trigà a córrer fins i tot als racons més aïllats de Mauritània. La febre havia començat.

Mohàmmed Bagouma, pastor, explica a The Washington Post que fa prop d’una dècada que va començar a escodrinyar la sorra del desert en cerca de meteorits.

Bagouma inspecciona una roca trobada a terra (fotografia: Guy Peterson/The Washington Post).

“Se’m feia estrany”, diu Bagouma, que ara guarda a la part de davant del seu cotxe un joc de prismàtics i la col·lecció de roques espacials que ha anat trobant durant els anys. “Sempre havíem pensat que aquestes roques no servien de res”, afegeix.

Bagouma i el seu fill no treuen els ulls de terra quan travessen el desert amb camell. El pastor explica que en tots aquests anys tan sols ha trobat una pedra, però que no perd l’esperança: una vegada, un altre pastor local va trobar un meteorit tan valuós que amb els diners que va guanyar va poder traslladar-se amb la família a la ciutat.

Després de trobar-les, Bagouma porta les pedres a Lamine Henoun, l’expert local.

Henoun inspecciona, amb l’ajuda d’una lupa, una de les pedres trobades per Bagouma (fotografia: Guy Peterson/The Washington Post).

Henoun, un guàrdia de seguretat que va estudiar literatura a la universitat i parla uns quants idiomes, ha desenvolupat un coneixement enciclopèdic sobre els meteorits. Els més comuns són les condrites, que procedeixen del cinturó d’asteroides. Els més rars i valuosos procedeixen de Mart i la Lluna.

“Aquesta és molt bona”, diu Henoun a Bagouma mentre estudia una de les pedres que li ha dut el pastor.

Bagouma mostra quatre pedres trobades al desert que sospita que són d’origen meteorític (fotografia: Guy Peterson/The Washington Post).

D’una petita bossa, Henoun en treu una lupa i una banda magnètica. La majoria dels meteorits contenen ferro-níquel, un aliatge que atreu els imants i que no es troba en les roques terrestres. Acosta la tira a la pedra més prometedora i fa que no amb el cap, pres per la decepció. No hi ha magnetisme, explica.

“La major part de la cerca és qüestió de sort”, afirma.

Els pastors, diu, li porten roques cada dia; tan sols una o dues de les desenes que rep cada mes tenen algun valor econòmic. Quan Henoun creu que ha trobat alguna pedra de valor, en penja les fotografies a Facebook i TikTok amb l’esperança de cridar l’atenció dels col·leccionistes.

Bagouma (esquerra) parla amb Henoun (centre) sobre les pedres que li ha dut (fotografia: Guy Peterson/The Washington Post).

La xifra més alta que ha guanyat amb una sola venda, explica, han estat 55 dòlars, cosa que equival, si fa no fa, al seu sou mensual.

“El secret fosc dels meteorits és que la gent pobra d’ací no se’n beneficia”, afirma.

Bagouma, en una fotografia amb el seu fill petit a Bir Moghrein, aquest gener (fotografia: Guy Peterson/The Washington Post).

Ahmedou Xeikh Abba és l’excepció a aquesta norma. Aquest imam, de trenta-sis anys, diu que no havia pensat mai gaire en les roques espacials fins que, el 2023, sortí a la recerca d’or, a prop de la frontera amb Algèria.

En una pausa per a fumar, recorda, una pedra molt més fosca que no la resta li cridà l’atenció. “Dins de la pedra hi havia molts colors diferents. Sabia que podia ser el senyal d’un meteorit”, diu.

Vista de la Via Làctia als afores de Bir Moghrein, aquest gener (fotografia: Guy Peterson/The Washington Post).

Abba en publicà les fotografies a Facebook, i les respostes no es van fer esperar. Va acabar venent el roc per 2.500 dòlars a un comprador del Marroc, que sospitava que era un meteorit lunar.

Després d’analitzar-la, l’home li va comunicar una notícia descoratjadora: no era més que una simple roca. Tanmateix, Abba ja havia repartit els diners entre la seva família i s’havia endut els seus fills de vacances.

“Tothom sap que el risc forma part d’aquest negoci”, diu, tot arronsant-se d’espatlles.

Venedors de meteorits a Nouakchott, la capital de Mauritània (fotografia: Guy Peterson/The Washington Post).

Un grup d’homes de mitjana edat, que s’anomenen comerciants de meteorits, seuen tot xerrant a la vorera d’una carretera a Nouakchott. Quan veuen arribar els periodistes, no dubten a treure el munt de pedres que duen a sobre.

Hama Sidi Otaman, que explica que es dedica a cercar meteorits d’ençà del 2011, somriu mentre mostra els seus exemplars.

Una de les roques que té davant es ven. El preu? Ni més ni menys que 64.000 dòlars. Però és un bon negoci, assegura.

Hama Sidi Othaman mostra un dels rocs que assegura que prové d’un meteorit (fotografia: Guy Peterson/The Washington Post).

“Aquesta ve de la Lluna, sens dubte”, diu amb orgull.

Eli Xeikh Mohàmmed Navee és el president de l’associació d’astronomia de Mauritània i, segons que assegura, l’únic doctor en ciències planetàries del país.

A Mauritània, explica Navee, s’han identificat sis possibles cràters de meteorits, dos dels quals han estat confirmats pels experts i degudament registrats al banc de dades internacional Earth Impact Database.

Robert Ward, col·leccionista de meteorits dels Estats Units, forma part del col·lectiu creixent d’entusiastes que, aquests darrers anys, ha ajudat a impulsar el comerç de meteorits mundial. Explica que alguns dels seus millors exemplars procedeixen del nord d’Àfrica, incloent-hi Mauritània.

Un grup de camells pastura als afores de Bir Moghrein, aquest gener (fotografia: Guy Peterson/The Washington Post).

Sospita que hi ha tresors similars escampats pels paratges del sud-oest dels Estats Units. Però hi ha una diferència crucial entre un país i un altre: “Ací tothom passa el dia davant el televisor. Allí, la gent surt a cercar meteorits dia sí i dia també.”

Encara que Mauritània no tingui cap museu que aculli els meteorits, ni tampoc cap mercat degudament regulat, Navee defensa que el seu país té un avantatge clar en el sector del comerç de meteorits: “Els nòmades són els millors col·leccionistes del món”, diu.

I els meteorits trobats al país, assegura, tenen molt a ensenyar-nos sobre l’univers, i sobre el lloc que la humanitat hi ocupa.

“El futur ve de l’espai”, sentencia Navee.

McMakin informa de Dakar estant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
Fer-me'n subscriptor