Macron

El president de l’estat francès, Emmanuel Macron, ha aconseguit d’aprovar a l’Assemblea Nacional francesa una llei que restringeix el dret de manifestació, en resposta a les manifestacions multitudinàries de les Armilles Grogues d’aquests últims mesos. Ho ha fet amb el suport dels Republicans i amb l’abstenció de cinquanta diputats del seu partit, la República en Marxa –un fet inèdit–, a més d’una abstenció de rècord del grup majoritari a la cambra.

El text de la norma, que encara ha de passar pel senat i tornar a l’assemblea, preveu la possibilitat de crear fitxers de manifestants i fer cordons policíacs al voltant de les mobilitzacions. El principal argument és que les manifestacions pacífiques s’han de poder fer sense témer possibles enfrontaments ni brots de violència. També dóna facultats als prefectes per a prohibir manifestacions contra ‘certes persones’ amb una ordre administrativa i preveu sancions d’un any de presó i 15.000 euros de multa contra els manifestants que amaguin el rostre ‘sense cap raó legítima’.

El govern de Macron argumenta que la llei enfortirà i garantirà el manteniment de l’ordre públic durant les manifestacions. En canvi, els partits d’esquerres han criticat durament la llei perquè la consideren contrària a la llibertat i un atemptat contra el dret de manifestació.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb