L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) considera ‘una clara mostra de tergiversació de la història’ la decisió del govern d’Aragó de retirar dels centres d’ensenyament alguns llibres de text pel sol fet d’emprar el terme ‘Corona catalanoaragonesa’. A través d’una declaració feta pública, l’IEC ha expressat la seva ‘absoluta repulsa al que no és sinó un cas inadmissible de censura i d’atac a la llibertat d’expressió’ i ha volgut deixar clar que ‘tant l’expressió Corona catalanoaragonesa com la de Confederació catalanoaragonesa són d’utilització habitual entre els historiadors, al marge de la seva procedència i sempre amb caràcter complementari i no alternatiu al de Corona d’Aragó, de la mateixa manera que s’utilitzen en altres contextos els termes regne asturlleonès, monarquia castellanolleonesa o monarquia hispànica’. Per  a l’IEC, ‘cap d’aquests termes tingué mai un caràcter oficial, i ningú no acusa de tergiversar la història els historiadors que els fan servir’.

En la seva declaració, l’IEC assenyala que ‘amb la decisió del govern de l’Aragó es crea un conflicte on no n’hi havia’; ‘s’estigmatitzen expressions justificades per les dades històriques i, per això, àmpliament acceptades i utilitzades per la comunitat científica i acadèmica’, i ‘es deixen en total indefensió els autors i els editors de llibres de text’. Per tot això, l’Institut d’Estudis Catalans ha volgut el seu suport ‘a la llibertat d’expressió dels historiadors i dels editors’, alhora que ‘deplora aquest episodi de censura política i ideològica que ens trasllada a una altra època que consideràvem ja superada’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]