L’estimulació cerebral no invasiva, nova via per tractar l’obesitat, l’anorèxia i la bulímia

  • L'estimulació cerebral no invasiva pot servir com una nova teràpia per tractar trastorns alimentaris com l'obesitat, l'anorèxia i la bulímia, segons han posat de manifest els primers resultats de les proves fetes amb pacients d'una investigació dirigida per la professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, Elena Muñoz-Marró, que mostren com el tractament disminueix el gana i el desig de menjar.

VilaWeb
16.03.2017 - 17:43

MADRID, 16 (EUROPA PRESS)

L’estimulació cerebral no invasiva pot servir com una nova teràpia per tractar trastorns alimentaris com l’obesitat, l’anorèxia i la bulímia, segons han posat de manifest els primers resultats de les proves fetes amb pacients d’una investigació dirigida per la professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, Elena Muñoz-Marró, que mostren com el tractament disminueix el gana i el desig de menjar.

En concret, l’objectiu de la investigació ha estat comprovar l’efecte d’aquesta tècnica en pacients amb obesitat lleu i ampliar-ho a partir de maig als que sofreixen obesitat mórbida o altres trastorns alimentaris, com l’anorèxia. De fet, la doctora Muñoz presentarà les primeres conclusions de l’estudi al Congrés d’Obesitat i Complicacions Metabòliques que se celebra el divendres 17 de març a Sevilla.

I és que els afectats per trastorns alimentaris com l’obesitat i l’anorèxia, encara que tenen característiques diferencials, comparteixen un factor, tenen alterat el procés de presa de decisions en relació amb la ingesta.

En aquest sentit, la teràpia experimental consisteix a estimular l’activitat d’una zona del cervell (còrtex prefrontal dorsolateral) i disminuir l’activitat del cerebel mitjançant l’aplicació d’un corrent elèctric molt lleu que el pacient gairebé no percep. “És la primera vegada al món que es fa un estudi en què s’activa alhora una part del cervell i se n’inhibeix una altra”, ha apuntat Muñoz.

En la primera fase han participat, durant l’últim trimestre de l’any passat, una mostra de vuit pacients d’entre 25 i 50 anys de la Clínica de la Sagrada Família de Barcelona. A cada pacient se li van realitzar dues sessions de vint minuts d’estimulació en dos dies consecutius.

D’aquesta forma, tal com ha explicat l’experta, es va aconseguir modular l’activitat cerebral a les àrees del cervell on es produeix la presa de decisions i que modula la ingesta.

Després de cadascuna de les sessions, els investigadors van avaluar l’estat d’ànim dels pacients i la seva gana i els van demanar que realitzessin una tasca cognitiva. Així mateix, la segona fase, que es durà a terme de maig a juliol, s’ampliarà a una vintena de pacients més però amb obesitat mórbida (amb un índex de massa corporal més alt de 40).

L’estimulació cerebral no invasiva s’aplica en el tractament de diverses patologies, però encara no està establerta com a tractament dels trastorns alimentaris.

Ens ajudeu a fer un plató?

Fem una gran inversió per a construir un plató televisiu i poder oferir-vos així nous formats audiovisuals de qualitat.

Gràcies per fer-ho possible.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor