Segons un informe de CCOO, la bretxa salarial a Catalunya se situa en el 23,9%, amb una millora de dos punts percentuals en relació amb l’anterior informe sobre la bretxa salarial publicat per CCOO, que situava la diferència en el 26% . CCOO assegura que la disminució de la bretxa ‘no és conseqüència de millors condicions salarials de les dones sinó de pitjors condicions per als homes’. En l’estudi del sindicat, s’assegura que el 18% de les dones, una de cada cinc, rep guanys inferiors o iguals al salari mínim interprofessional (9.080,40 euros a l’any) mentre que, en el cas dels homes, és el 8%, un per cada 12.

El 37% de les dones cobren entre 1 i 2 vegades més el SMI quan en el cas del col·lectiu d’homes aquest percentatge baixa fins al 28%, gairebé 10 punts percentuals menys. En relació amb els baixos salaris, l’estudi afegeix que més de la meitat de les dones perceben ingressos equivalents a dues vegades més el SMI mentre que en el cas del homes aquest percentatge baixa fins al 33%.

En definitiva, el 55% de les dones tenen salaris inferiors als 18.160 euros a l’any i en el cas dels homes aquest pes percentual baixa fins al 36%. Només una de cada deu dones cobren per sobre dels 36.322 euros a l’any mentre que en el cas dels homes són un de cada cinc.

L’estudi assenyala també que de tots els treballadors que perceben ingressos per sota del SMI, el 70% són dones. Lídia Sandalines, cap de l’àrea de transversalitat de gènere de CCOO, ha destacat que, on la presència sindical a les empreses és més rellevant i es transforma amb convenis col·lectius avançats, ‘la bretxa salarials és una mica més baixa’ i se situa en el 19,4%, segons dades de l’informe.

Alba Garcia, secretària de l’àrea de Dones, Diversitat i Polítiques LGTBI de CCOO, ha defensat la necessitat de promoure plans d’igualtat, que tot i no eliminar immediatament les bretxes salarials, sí que han demostrat que són el millor instrument per a evitar no només les bretxes, sinó qualsevol tipus de discriminacions que es puguin donar en les relacions laborals.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb