L’advocat de Turull i Rull preveu de presentar les demandes a Estrasburg a mitjan juny

  • L'advocat alerta que condicionar els indults obre la porta a “interpretacions” per part de qui pugui governar l’estat espanyol en un futur

VilaWeb
ACN
30.05.2021 - 14:42
Actualització: 30.05.2021 - 17:54

L’advocat Jordi Pina ha anunciat que preveu de presentar les demandes de Jordi Turull i Josep Rull al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg, a mitjan juny. En una entrevista a RAC1, Pina ha explicat que ja té el vist-i-plau de Turull a un esborrany del text, i que preveu de presentar-lo alhora que el de Rull perquè seran molt semblants.

El diari El País ha publicat que el govern espanyol preveu que els indults s’aprovin en un termini d’un mes, que siguin limitats i reversibles. Pina ha alertat que condicionar la mesura obre la porta a “interpretacions” per part de qui pugui governar l’estat espanyol en un futur.

Ha explicat que la demanda a Estrasburg de Turull és “molt avançada” i que els arguments no variaran hi hagi indults o no. Un cop té l’aval de Turull, Pina ha explicat que el text s’acabarà de consensuar amb les defenses dels altres presos polítics, perquè “és una cosa que els afecta a tots”.

La previsió de l’advocat és presentar alhora les demandes de Turull i Rull, els únics que de moment ho poden fer perquè ja tenen sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC), perquè seran “pràcticament iguals”.

Una part important dels arguments que es faran servir, segons que ha explicat Pina, es basaran en els vots particulars emesos pels magistrats del TC, Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, que van considerar “desproporcionades” les penes. “Que dos magistrats del TC s’alineïn amb la tesi de la defensa és un fet molt important amb vista al TEDH”, ha dit.

També ha explicat que, segons el calendari previst pel TC, el següent pres que hauria de tenir sentència és Jordi Sànchez. De fet, creu que ja l’hauria de tenir. “No sé què passa, però triga més que no tocava. En condicions normals hauria d’estar feta al maig”, ha assegurat.

Indults

Quant a la informació d’El País sobre els indults, Pina veu “plausible” que aquests arribin entre final de juny i principi de juliol, que siguin limitats i reversibles. Sobre aquest últim punt, ha alertat que uns indults condicionats a no reincidir “permetrien unes interpretacions que es podrien fer amb una altra mena de govern espanyol”. “Seria objecte d’una interpretació molt complexa”, ha advertit. Pina s’inclina a pensar que si hi ha indults, no serà amb un condicionant com aquest, tot i que “res no ho impedeix”. “Em costa d’entendre que el govern espanyol pugui fer un condicionant d’aquesta mena”, ha dit.

Pina també creu que Vox no té “legitimitat” per a presentar un recurs contra els indults davant la sala tercera contenciosa administrativa del Tribunal Suprem espanyol. De fet, ha recordat que el mateix Suprem li va acceptar una impugnació al fet que Vox –que va exercir d’acusació popular al judici– pogués opinar sobre els indults. Per a Pina, els únics que ho podrien fer serien la fiscalia i l’advocacia de l’estat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any