Brussel·les està negociant amb el nord d’Àfrica l’establiment de camps per aturar els refugiats que volen accedir a Europa. El comissari d’Immigració, Dimitris Avramopoulos, ha dit avui en conferència de premsa que la Comissió Europea té actualment un ‘diàleg obert’ amb Líbia, Algèria, Egipte, Níger, Tunísia i el Marroc per acordar la creació d’aquests centres. ‘Estem explorant juntament amb l’ACNUR [agència de l’ONU pels refugiats] i l’Organització Internacional de les Migracions com podem involucrar al nord d’Àfrica en converses sobre les possibilitats d’establir plataformes de desembarcament regionals’, ha anunciat Avramopoulos.

La Comissió Europea (CE) ha confirmat que vol ‘intensificar la cooperació’ oferint ‘un increment de l’ajuda financera i material’ a aquest grup de països ‘per tal que protegeixin i gestionin millor les seves fronteres’ per evitar que immigrants i refugiats creuin la Mediterrània. De moment, Avramopoulos ha negat que cap país hagi donat el seu vistiplau a l’acollida de ‘plataformes de desembarcament regionals’ perquè encara no hi ha ‘una proposta oficial sobre la taula’ i cal solucionar alguns ‘aspectes tècnics, polítics i diplomàtics’. Tanmateix, la CE ha assegurat que les negociacions van pel bon camí i tenen ‘senyals molt positius amb una gran voluntat de cooperació’.

Preguntat sobre si la UE externalitza la seva responsabilitat en la crisi de refugiats, Avramopoulos ha respost que la idea no és ‘deixar-los sols’, sinó assegurar que aquestes persones són ‘desembarcades en llocs segurs’. ‘Estic en contra d’una badia de Guantánamo per a immigrants’ ha dit el comissari defensant que la UE ha de respectar el dret internacional i els ‘estàndard humanitaris més alts’ en la creació dels camps de refugiats externs. El comissari d’Immigració ha promès que als centres externs es donarà ‘la protecció internacional que necessiten’ però que ‘agafar un vaixell no pot significar un dret gratuït a la UE’

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb