La Junta Electoral Central (JEC) ha tornat a citar Clara Ponsatí dijous 30 de gener a les 13 hores a Madrid perquè acati la constitució i l’amenaça de deixar vacant el seu escó a l’Eurocambra si no s’hi presenta. En un acord pres avui, l’àrbitre electoral ha argumentat que el cas de Carles Puigdemont i Toni Comín –que exerceixen d’eurodiputats sense haver fet aquest tràmit– ‘no pot servir de fonament’ per obviar el requisit que estableix l’article 224.2 de la llei electoral (LOREG) sobre l’acatament constitucional. Segons la JEC, aquest requisit serà aplicable fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) o els tribunals estatals el declarin ‘inaplicable’.

La JEC va proclamar electe Ponsatí en un acord de dijous 23 de gener i l’havia citada avui per jurar o acatar la constitució juntament amb quatre nous eurodiputats més que li corresponen a Espanya després del Brexit.

L’àrbitre electoral reconeix que Ponsatí gaudeix d’immunitat d’ençà que va ser proclamada, en els termes de la sentència del TJUE sobre Oriol Junqueras, però considera que ‘això no exclou que hagi de complir el requisit d’acatament constitucional establert en l’article 224.2, ni que pugui exigir la seva realització mitjançant procediment diferents dels establerts legalment’. Sobre Ponsatí pesa una ordre de detenció europea.

La JEC l’adverteix que en el cas de no presentar-se per acatar la constitució ‘haurà de declarar-se vacant provisionalment dit escó fins que es compleixi aquest requisit.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb