La Filmoteca de Catalunya estrena ‘Isaki vs. Lacuesta’, una retrospectiva integral del cineasta català Isaki Lacuesta, que en quinze anys ha rodat un total de nou llargmetratges. També s’hi oferiran migmetratges i curtmetratges.

La retrospectiva començarà amb els films Murieron por encima de sus posibilidades i Où en êtes-vous, Isaki Lacuesta?/ On és vostè, Isaki Lacuesta?.

Demà es projectarà Cravan vs. Cravan, el film amb què va debutar l’any 2002, en què evocava la figura d’Arthur Cravan, nebot d’Oscar Wilde. Dijous a la tarda s’oferirà una doble sessió que inclou Soldats anònims i Los condenados; i a la nit, Fellini sueña a Picasso i La noche que no acaba.

Fotograma del film ‘La leyenda del tiempo’.

Divendres es programarà una altra sessió, amb Murieron por encima de sus posibilidades i La matança del porc; i dissabte es podrà veure La propera pell, que tracta sobre un adolescent que torna amb la família després d’haver desaparegut durant vuit anys, quan ja tothom el considerava mort.

Lacuesta ha guanyat dues vegades la Concha d’Or de Sant Sebastià, l’última amb el seu film més recent, Entre dos aguas. També ha rebut el reconeixement per la seva obra al Museu d’Art Modern (MoMA) i al Lincoln Center de Nova York i a la Galeria Nacional d’Art de Washington.

Fotograma de film ‘La propera pell’.

Isaki Lacuesta ha rebut premis com el Sant Jordi i el Gaudí i distincions als festivals de Màlaga i del Mar del Plata (Argentina). En col·laboració amb Isa Campos, ha fet instal·lacions artístiques i correspondències fílmiques i ha estat elegit pels directors de deu festivals internacionals entre els destinats a marcar el futur del cinema mundial.

La retrospectiva forma part de l’homenatge que el Centre Pompidou de París acaba de tributar al director i es traslladarà, també, al Bòlit de Girona i a l’Arts Santa Mònica de Barcelona.

Fotograma del film ‘Los condenados’.

La presentació del cicle es farà a la Filmoteca de Catalunya avui a les vuit del vespre, amb la presència d’Isaki Lacuesta acompanyat d’Isa Campo.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.