Ja fa molts anys que Folgueroles, el poble natal de Jacint Verdaguer, li dedica una festa a finals de maig. Durant dues setmanes es fan recitals de poesia, espectacles literaris, debats i col·loquis sobre la seva figura i la seva obra, actes de cultura popular… Però la principal novetat de la Festa Verdaguer d’enguany és la incorporació de Barcelona en el programa. Des de l’any passat la ciutat ha incorporat a la seva xarxa de museus Vil·la Joana, l’indret on va morir el poeta l’any 1902.

Així els actes de la Festa Verdaguer d’enguany arrenquen paral·lelament aquest cap de setmana a Barcelona i a Folgueroles. A Barcelona es farà una visita guiada de Vil·la Joana i a Folgueroles hi haurà una gran festa per celebrar els 50 anys del museu que Verdaguer hi té dedicat. També s’hi inaugurarà una exposició i es farà un col·loqui sobre com el franquisme va intentar apropiar-se del mite verdaguerià. Finalment dissabte a la tarda es farà la festa de l’arbre de maig, un aplec de cultura popular que celebra l’arribada de la primavera i que cada any presideix els actes de la festa.

La festa seguirà a Folgueroles el dissabte següent, 27 de maig, amb el festival Flors del Desvari. Aquesta cita aplega cada any a poetes de tot el país que es desplacen fins a Folgueroles per retre homenatge a Verdaguer. Al matí es presentaran diversos poetes osonencs, al migdia es farà un dinar poètic i a la tarda la festa es desplaçarà al pla de Damunt, on hi haurà improvisacions a càrrec de Martí Sales, Anna Gual i Pau Sif. I l’endemà, diumenge, es farà una caminada popular que unirà dos pobles osonencs amb molta tradició poètica: Folgueroles i Roda de Ter.

Pel que fa a Barcelona, durant tot el mes de juny es faran diversos actes que resseguiran els passos del poeta a la ciutat. Hi haurà dues rutes literàries: una que anirà de Folgueroles a Barcelona i una altra per la serra de Collserola. El 9 de juny la Banda Municipal de Barcelona oferirà el concert  ‘Vardaguer, Canigó i Barcelona’ a la plaça del Rei i l’endemà hi haurà un homenatge on s’interpretarà un fragment de ‘Verdaguer, ombres i maduixes’, el musical que Arnau Tordera va estrenar l’any passat. El programa d’actes es completa amb un homenatge a la tomba del poeta al cementiri de Montjuïc (11/06), un itinerari que agermanarà els versos de Verdaguer i Maragall seguit d’un concert on Roger Mas cantarà versos del poeta de Folgueroles (17/06).

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]