Alcanar, un dels principals municipis productors de clementina a les Terres de l’Ebre, acaba d’engegar les Jornades Gastronòmiques de la Clementina. Hi participen una desena de restaurants, que ofereixen menús protagonitzats per aquest cítric que forma part de la Indicació Geogràfica Protegida de les Terres de l’Ebre. Rere la iniciativa hi ha el Col·lectiu Gastronòmic d’Alcanar i les Cases, que difon les possibilites gastronòmiques dels productes autòctons de la zona. A més, la majoria de receptes porten el segell de la Fundació Alícia.

Entre els menús, que es podran degustar fins al 23 de desembre, destaca la voluntat de reinventar la cuina tradicional del delta amb maridatges amb la clementina. Això fa que les propostes més tradicionals, com ara mousse, gelat, confitura o milfulles amb clementina confitada, es combinin amb propostes més agosarades. Per exemple: emprar clementina per escabetxar plats de peix, amanir carpaccios, mariscs i crustacis o aromatitzar salses com ara allioli i vinagretes.

De fet, l’objectiu és difondre la versatilitat de la clementina local de totes les maneres possibles: de fer d’acompanyament en un magret d’ànec a endolcir un ceviche. A més, la majoria de menús combinen la clementina amb altres productes de les Terres de l’Ebre com ara peix, marisc, crustacis, mol·luscs i arròs. També n’hi ha molts que empren productes de temporada, com ara carxofes o la galera, un crustaci que només es pot menjar al delta de l’Ebre durant l’hivern.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb