“És una barbaritat”: la guerra de Tebas contra la pirateria deixa milers de víctimes innocents

VilaWeb
Una cerca a Google Chrome durant el partit del Barça de la jornada passada
17.04.2025 - 21:40
Actualització: 22.04.2025 - 16:38
00:00
00:00

Dissabte al vespre. El Barça viu un infern d’apatia i cansament a Leganés. Són més de les deu. Gerard Martín recupera una pilota al límit i finalment s’obre una esquerda a la banda esquerra. Raphinha surt propulsat i només fa dos tocs. Al centre de l’atac, Lewandowski vol escapolir-se del parany dels centrals. La porteria és cada volta més a prop. El marcador és d’empat a zero i el lideratge a la lliga podria trontollar… Raphinha colpeja la pilota i fa una centrada rasa, que Jorge Sáenz converteix en un gol balsàmic en la seva porteria.

Els jugadors corren cap al córner a celebrar-ho. Salten, criden i s’abracen. L’èxtasi culer contrasta amb el patiment de milers de persones, que fa setmanes que són víctimes col·laterals del futbol. Arran de la guerra de la lliga espanyola, dirigida per Javier Tebas, contra la pirateria, cada jornada es bloquen tota mena de webs legítimes. És un atac indiscriminat a la neutralitat de la xarxa que respon tan sols als interessos econòmics de la patronal del futbol.

El setge s’ha saldat amb víctimes de renom, com ara la Reial Acadèmia Espanyola, la marca esportiva Kelme –vesteix a l’Espanyol– i ChatGPT. Aquests incidents s’han resolt, però no tenen la mateixa sort empreses petites, autònoms, associacions culturals i polítiques, botigues, mitjans de comunicació, festivals, bandes de música, allotjaments turístics, autoescoles, AMPA, entitats benèfiques, centres sanitaris, etc.

L’administrador de sistemes Jaume Pons és un expert que fa temps que prova de fer una radiografia de l’abast del blocatge. En l’últim recompte ha detectat més de 14.500 dominis afectats, la gran majoria són .es (13.626), però també n’hi ha un bon gruix de .cat (788). “Això afecta qualsevol mena de domini. De .com n’hi ha uns tres milions que pateixen blocatges”, explica Pons. Dissabte –durant el partit del Barça–, VilaWeb va comprovar com fallaven pàgines de totes les tipologies i sense vincles amb la pirateria.

Entre els damnificats, que han confirmat a VilaWeb incidències i blocatges, hi ha el grup de música Doctor Prats; la sala Razzmatazz; l’agregador de contingut audiovisual en català Des del Sofà; l’entitat benèfica Osona contra el Càncer; la cooperativa Mas Corcó Pagesos Forners; el festival d’arts escèniques i salut mental l’Altre Festival; el centre de psicologia Calma de Mar; i el Consell de la República.

Arran del blocatge, Des del Sofà ha detectat un descens del trànsit de gairebé el 45% el primer cap de setmana d’abril i del 30% el segon. “No ho entenc”, explica Àlex de la Guia, creador de la web. “És absurd. Tot el que fem és legal. El buscador de contingut enllaça directament a les plataformes originals, entre les quals Movistar. No ho entenc. No tenim reproductors, ni enllaços a llocs pirata. Tampoc no tenim ànim de lucre. La poca publicitat que tenim no ens dóna beneficis”, lamenta.

Aquest diari s’ha posat en contacte amb els propietaris de més dominis que dissabte passat tenien problemes d’accés –sense rebre’n resposta–, com ara el Parc Astronòmic, el Museu del Ter, el Mercat de Manlleu, Chocolates Torras, Embotits Maria Carme

A consultes de VilaWeb, la Fundació puntCAT diu que fa un seguiment de les anomalies i s’ha posat en contacte “amb els 2.712 dominis identificats com a més susceptibles de ser afectats pels blocatges”. Els han informat que s’havia establert un sistema de monitoratge i els han demanat que notifiquessin qualsevol irregularitat. Fins ara, 28 titulars de dominis s’han posat en contacte amb l’entitat i han explicat afectacions en 22 webs.

Es pot informar a la Fundació puntCAT de qualsevol problema –com a propietari o usuari– per correu electrònic (suport@domini.cat), tot aportant evidències o documentació de les incidències. “Un cop finalitzada la temporada actual de la lliga, analitzarem conjuntament les dades dels usuaris i els resultats del nostre sistema de monitoratge, per valorar l’abast real de les afectacions i estudiar quines accions cal emprendre”, afegeix l’entitat.

Les associacions PuntuEus i Puntogal tenen iniciatives semblants en defensa dels drets de sengles comunitats al País Basc i Galícia.

Quin és l’origen dels blocatges?

La guerra contra la pirateria és una de les grans obsessions de Tebas. El 2021, el jutjat mercantil número 6 de Barcelona va ordenar a les operadores Movistar, Vodafone, DIGI i MásOrange que bloquessin els dominis de més de quaranta plataformes de piratatge. La sentència incloïa la possibilitat que la lliga de futbol demanés cada setmana el blocatge de nou dominis en un termini curt de temps. El 2022, quan va començar una nova temporada, el jutge César Amabilio va renovar l’ordre per tres anys.

“Les operadores feien aquests blocatges perquè, com deia la sentència, no afectaven terceres persones. No eren indiscriminats. Detectaven de manera quirúrgica el trànsit a pàgines dolentes i el tallaven”, explica Pons. Ara, entre el 2023 i el 2024, Cloudfare –un proxy invers que utilitzen moltes webs per seguretat– comença a activar el protocol ECH (Encrypted Client Hello), que encripta el trànsit i el fa anònim.

“La lliga demanava a les operadores, per exemple, que bloquessin Futbol Pirata, però no hi podien fer res. Movistar o Vodafone no veien cap on anava el trànsit i no ho podien discernir. A partir d’aquí és quan la lliga demana al jutge de poder blocar les IP. Què passa? Rere una IP de Cloudfare pot haver-hi milions de dominis. Alguns amb contingut pirata, però la majoria legítims”, diu Pons.

El desembre passat, el mateix jutge va acceptar la petició de la lliga i va ordenar a les operadores “el cessament immediat [fins al 2027] de l’accés a les IP des de les quals es distribueix il·lícitament contingut de la lliga”. A més, va deixar la porta oberta perquè el llistat d’IP evolucionés a demanda de la lliga i els talls es fessin qualsevol dia de partit. Dit això, la sentència també explicitava que el blocatge no podia ser contrari a la llei ni a l’ordre públic, ni afectar tercers.

Segons Tebas, la lliga té la capacitat de blocar unes 3.000 IP cada jornada, gran part de Cloudfare, però també, per exemple, d’Amazon, CDN77, Meteverse i Vercel. El resultat? Paguen justos per pecadors. “Aquests grans proveïdors poden tenir milions de dominis. És com fer tancar un centre comercial gegant amb tota mena de comerços perquè hi ha una botiga petita que ven còmics falsificats. És absurd”, diu Pons.

Cloudfare, Rootedcon –grup que organitza la principal conferència de ciberseguretat a l’estat espanyol– i més entitats van presentar un incident de nul·litat contra la sentència. “S’ha amagat al jutjat el previsible perjudici a tercers i a l’interès públic”, al·legava Cloudfare, que titllava les accions de la lliga de “desproporcionades” i les considerava “una clara amenaça per a la internet oberta”. Al març, el jutge ho va desestimar i va ratificar el blocatge.

Pons alerta que cada operadora aplica els blocatges a la seva manera i els usuaris poden tenir percepcions diferents dels talls. “Per exemple, el divendres a la tarda ja es noten coses. Suposo que amb el soroll que hi ha hagut, les operadores intenten de blocar el mínim. Si el partit s’acaba a les onze de la nit, poc després s’alça el blocatge. Ara, a vegades s’obliden completament de reobrir algunes IP”, diu.

“Això passa cada setmana. Si fas comptes, són 38 jornades i, per tant, uns 152 dies l’any. Això seria un 40% dels dies de l’any amb afectacions. És una barbaritat que es deixi fer i desfer així a una empresa privada”, acaba dient.

El menyspreu de Tebas i la ignorància de la Moncloa?

El president de la lliga menysté les queixes i afectacions relacionades amb el blocatge de webs. El febrer, en una entrevista a The Objective, va assegurar que era una cosa de “friquis”: “A mi no m’han presentat cap pàgina web que hagi estat blocada i que hagi impedit a milers d’usuaris d’accedir a serveis legítims. Les úniques queixes que rebem són de persones molt especialitzades en tecnologia, que podríem anomenar friquis.”

La realitat és que és un blocatge indiscriminat que fa miques milers i milers de pàgines legítimes, entre les quals algunes de mitjans de comunicació com ara la d’Orden Mundial. Tanmateix, Tebas no se sent interpel·lat i insisteix a minimitzar qualsevol incidència. Fa pocs dies, en una conferència a la ISDE Law Business School, fins i tot en va fer broma. “Un dissabte va ser la RAE. Per cert, em vaig emportar un disgust per la poca gent que es connecta a la RAE un dissabte”, va dir.

Tebas va assegurar que els blocatges no són indiscriminats i que la lliga actua de manera proporcional. Ara, poc després, va menysprear els negocis petits afectats pels talls d’IP. “Deia, tinc una cristalleria i se m’ha tallat la web. Anaves a mirar la web i no tenia res. O tenia una web on entraven cent persones en un mes”, va concloure de manera altiva.

Qui no ha dit ni una paraula en públic és el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública espanyol, Óscar López, que fa l’orni sobre l’assalt de la lliga a internet.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
Fer-me'n subscriptor