Darrer adeu al papa Francesc amb un funeral multitudinari i un sepeli auster

  • S'espera que uns 200.000 fidels, més de 150 delegacions i cinquanta caps d'estat o govern hi assisteixin, entre els quals, els coprínceps d'Andorra, Vives i Macron

VilaWeb
25.04.2025 - 21:40
Actualització: 25.04.2025 - 21:43
00:00
00:00

Si dimecres van començar les exèquies públiques del papa Francesc a la basílica de Sant Pere del Vaticà, avui se’n farà el funeral i el sepeli. Durant tres dies, el temple ha romàs obert i hi han acudit uns 130.000 catòlics per acomiadar-se del pontífex. Tot i que el papa va introduir canvis en el document que regula els funerals papals per reduir-ne la sumptuositat, les exèquies han conservat la solemnitat habitual i el funeral tindrà un protocol estricte.

Trasllat al centre de la plaça

La litúrgia començarà a les 10.00 i serà presidida pel cardenal Giovanni Battista Re. Els patriarques i cardenals aniran vestits amb mitra de domàs blanc i els arquebisbes i bisbes duran l’amit, el cíngol i una mitra blanca. El fèretre serà traslladat de l’interior de la basílica fins al centre de la plaça de Sant Pere, amb un evangeli a sobre. Durant la cerimònia, es farà ús únicament del títol de “papa Francesc”, i no d’unes altres denominacions, com s’ha fet en anteriors funerals papals. Aquest és un dels canvis introduïts per Francesc.

Després d’oracions i lectures, el cardenal Re pronunciarà l’homilia dedicada al pontífex, i després de la comunió es farà la Ultima commendatio per a encomanar l’ànima del papa Francesc a Déu. També pregarà pel papa el vicari general per a la diòcesi de Roma. Després, el cardenal Re aspergirà el fèretre amb aigua beneïda, l’encensarà i es clourà la cerimònia.

Seguici a Santa Maria la Major

Tot seguit, amb el cant de l’Antífona, el fèretre serà traslladat a l’interior de la basílica de Sant Pere i es prepararà el seguici que el traslladarà a Santa Maria la Major. Això implicarà una comitiva fúnebre que recorrerà sis quilòmetres pel centre històric de Roma fins a arribar a la basílica. El fèretre serà transportat en un vehicle que avançarà a pas solemne, seguit per alguns cotxes amb cardenals i més membres de l’església. El trànsit quedarà tallat durant el recorregut, i s’hi desplegaran grans mesures de seguretat. També es col·locaran quatre pantalles gegants perquè els fidels puguin seguir tant el funeral com la comitiva.

Francesc va escriure que no volia ser enterrat en tres fèretres, que és el protocol habitual. Així doncs, serà enterrat a la capella Paolina de Santa Maria la Major en una tomba senzilla i a peu de terra, tal com havia dit. Aquesta tomba portarà únicament la inscripció en llatí Franciscus i una reproducció de la seva creu pectoral, en plata, amb la imatge del Bon Pastor. Un cop acabada la cerimònia d’enterrament a Santa Maria la Major, a partir del 27 d’abril es permetrà a tothom qui ho vulgui d’acostar-se a la basílica per veure la tomba de Francesc, que quedarà visible i acordonada.

El lloc triat no és casual, té una relació directa amb el papa: la capella acull l’icònic Salus Populi Romani, una Mare de Déu bizantina amb el Nen. Francesc tenia una gran devoció per aquesta imatge i hi anava molt sovint, especialment abans i després dels seus viatges apostòlics.

200.000 fidels i més de 150 delegacions

S’espera que uns 200.000 fidels, més de 150 delegacions i cinquanta caps d’estat o govern assisteixin al funeral. Entre els confirmats, hi ha la primera ministra d’Itàlia, Giorgia Meloni; el president dels Estats Units, Donald Trump; el president de l’Argentina, Javier Milei; el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva; i el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski. També hi assistirà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el secretari general de l’ONU, António Guterres; el president del Consell Europeu, António Costa; i la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola. Del país, hi assistiran els caps d’estat d’Andorra, els coprínceps Joan Enric Vives, actual bisbe de la Seu d’Urgell, i el president de França, Emmanuel Macron.

No hi serà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha argumentat que, atès que és una cerimònia d’estat, la representació correspon al cap d’estat, en aquest cas, el rei Felipe VI. Per la seva banda, Trump ha expressat la seva intenció d’aprofitar el viatge a Roma per fer reunions amb dirigents internacionals i impulsar negociacions comercials.

El protocol de la cerimònia mirarà d’evitar tensions polítiques i els dirigents estaran col·locats segons l’alfabet francès, per evitar jerarquies conflictives. A la plaça de Sant Pere, les delegacions internacionals ocuparan el sector dret, i els cardenals se situaran al costat esquerre. Les primeres files són reservades als caps d’estat, però tindran prioritat les delegacions italiana i argentina, per la significació especial d’aquests dos estats per al papa difunt. També hi tindran un lloc destacat les cases reials catòliques, com ara, els reis espanyols i els de Bèlgica.

Gest als més desfavorits

Fora de l’àmbit institucional, una quarantena de persones pobres, trans, immigrants, sense-sostre i presos seran els darrers d’acomiadar el papa Francesc abans de l’enterrament del fèretre. Aquest gest, segons que ha informat el Vaticà, vol destacar la relació profunda que Francesc mantenia amb els més desfavorits, a qui sempre va considerar centrals en el seu ministeri. “Els pobres tenen un lloc especial en el cor de Déu. També en el cor i el magisteri del Sant Pare, que va escollir el nom de Francesc per no oblidar-los mai”, diu el comunicat de la Santa Seu.

Els quaranta acompanyants tindran una rosa blanca a la mà. Seran al peu de l’escalinata en el moment final abans que el fèretre sigui traslladat al sepulcre. Una d’aquestes persones, explica Benoni Ambarus, secretari de la Comissió de Migracions de la Conferència Episcopal Italiana i delegat per a la caritat, acabava de signar el primer contracte de feina amb l’ajuda de Càritas. “Hi ha moltes històries boniques entre aquestes quaranta persones. Quasi tots han pogut conèixer Francesc alguna vegada. Per a molts, ha estat com un pare.”

El conclave, entre el 5 i el 10 de maig

La celebració del conclave per a triar un nou papa no es pot allargar més de vint dies després de la mort de l’anterior, però tampoc es pot fer abans de nou dies després de l’enterrament. Per tant, es calcula que el conclave es farà entre el 5 i el 10 de maig.

El papa, que tenia vuitanta-vuit anys, va ser elegit el 2013 i ha estat al capdavant de l’Església Catòlica durant dotze anys, marcats pel seu estil auster, senzill i proper. Es va morir dilluns a causa d’un ictus, després de mesos de problemes respiratoris greus.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
Fer-me'n subscriptor