09.04.2025 - 18:12
El bloc conservador alemany, encapçalat per la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) i el seu aliat bavarès, la Unió Social Cristiana (CSU), ha tancat un acord amb el Partit Socialdemòcrata (SPD) per governar junts la pròxima legislatura. El pacte, en negociació des de fa setmanes, convertirà el democristià Friedrich Merz en el nou canceller i implicarà el retorn de la coneguda gran coalició (Grosse Koalition) a Alemanya.
Merz ha comparegut avui amb el seu soci bavarès, Markus Söder, i el dirigent socialdemòcrata Lars Klingbeil per anunciar la formació d’un “govern capaç d’actuar i amb força per fer-ho”. Segons que ha dit, l’entesa envia un senyal “fort i clar” tant a la ciutadania alemanya com a la resta de la Unió Europea.
“Tenim un pla sòlid amb què podem fer avançar de nou junts el nostre país”, ha declarat. Ha apel·lat al “centre polític” com a única via per a resoldre els problemes pendents i fer front a reptes com l’estancament econòmic o la seguretat.
Tot i l’anunci, l’acord encara ha de ser ratificat per les tres formacions. El tràmit més complicat l’haurà de superar el SPD, que haurà de sotmetre’l a votació entre els afiliats, en un procés que durarà almenys deu dies. Merz confia que el nou govern podrà començar a treballar a principis de maig.
Reformes migratòries i canvis en política econòmica
Entre les mesures destacades del full de ruta acordat hi ha una reforma migratòria més estricta. La normativa per obtenir la nacionalitat s’endurirà, i es posarà fi a l’opció d’accedir a la ciutadania alemanya després de només tres anys de residència en determinats casos.
La política migratòria ja va ser un dels punts centrals de la campanya electoral, amb la majoria dels partits defensant restriccions a l’arribada d’estrangers. En l’àmbit de defensa, el pacte preveu la renovació del servei militar, que continuarà essent voluntari.
En matèria econòmica, l’entesa recull una retallada de 1.000 milions d’euros en els programes d’ajuda al desenvolupament i les contribucions a organitzacions internacionals. A més, es compromet a apujar el salari mínim fins als 15 euros l’hora (ara és de 12,82 euros), una mesura amb què esperen reactivar el consum intern.
Les autoritats també es proposen fomentar la reincorporació dels desocupats al mercat laboral. Per aconseguir-ho, s’aplicaran noves regles de control i seguiment.
El retorn d’una fórmula coneguda
Aquest acord entre CDU/CSU i SPD implica la repetició de la gran coalició, una fórmula que totes dues parts pretenien evitar durant la campanya. Amb tot, el repartiment de forces al Bundestag va acabar deixant-la com a única opció viable per garantir estabilitat institucional i mantenir el cordó sanitari contra l’extrema dreta.
Angela Merkel ja es va servir d’aquesta aliança en dotze dels setze anys que va ser al capdavant del govern. En la seva última etapa, va tenir com a vice-canceller l’actual cap de govern en funcions, Olaf Scholz, que ara deixa el càrrec.
Scholz ha anunciat que no formarà part del pròxim Consell de Ministres, però continuarà com a diputat del Bundestag. L’acord de coalició és pensat per durar quatre anys, fins a les eleccions següents.