Els productors de formatge de pastor denuncien una situació crítica: “Estem en perill d’extinció”

  • Per donar visibilitat a la seva feina, diumenge organitzen la quarta Fira del Formatge de Pastor a la Nou de Berguedà

VilaWeb
31.07.2025 - 21:40
Actualització: 31.07.2025 - 21:42

Els productors de formatge de pastor, fet exclusivament amb llet de ramats que pasturen cada dia, alerten que el seu ofici és en perill d’extinció i demanen a l’administració ajuts directes i menys burocràcia.

Fa cinc anys, l’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans va crear aquesta marca pròpia per reivindicar el seu producte. Ara, denuncien que la situació és crítica. “Depenem de massa conselleries: Sanitat, Agricultura, Territori… Si no flexibilitzen les normatives, cada cop som menys i no hi ha relleu”, denuncia Francesc Molins, d’Alpines les Feixes de Moià. El president de l’associació, Josep Venturós, reclama ajuts directes per a posicionar un producte que considera part del patrimoni gastronòmic i cultural.

Massa burocràcia

La Daniela i la seva família, de visita a Catalunya del sud d’Itàlia, han aprofitat un dia de pluja per visitar una formatgeria del Berguedà i comprar formatge. Per ells, és una manera de conèixer el país. Però aquesta pràctica, que és molt habitual en països com ara França i Itàlia, és com més va més difícil a Catalunya perquè cada vegada hi ha menys productors de formatge de pastor.

Un dels motius, explica Josep Venturós, de formatges Cuirols, a la Nou de Berguedà, és que hi ha massa traves burocràtiques. El gran inconvenient, subratllen, és que el tracte és el mateix que si fossin grans explotacions. “No és el mateix una gran empresa que nosaltres. Nosaltres no podem fer front a tota aquesta burocràcia, som petits autònoms i ni tan sols ens podem permetre de contractar un treballador”, explica Molins.

Gestors del territori

Venturós subratlla la importància del seu ofici, que va molt més enllà de l’elaboració d’un producte arrelat al territori. Sobre això, defensen que els pastors formatgers actuen de gestors del paisatge i mantenen viu un mosaic agroforestal que s’ha demostrat que és clau en la lluita contra els incendis forestals i la conservació del medi natural.

“El nostre sector és essencial. Cada vegada n’hauríem de ser més i, en canvi, cada cop som menys perquè no tenim cap suport. L’administració s’omple molt la boca, però després ens fa la vida impossible: cada vegada ens exigeix més”, lamenta Venturós.

Una fira per a reivindicar el sector

Per donar visibilitat a la seva feina, diumenge organitzen la quarta Fira del Formatge de Pastor a la Nou de Berguedà, en què enguany participaran sis formatgeries: Formatgeria de Torrec, d’Artesa de Segre; Granja Lleteria les Feixes, de Moià; la Cabreria, de Santa Maria d’Oló; Cuirols, de la Nou de Berguedà; Vall de Meranges, de Girul, i Casalote, de Camps.

Per formar part de l’associació cal complir tres requisits: que el titular de l’explotació ramadera i de la formatgeria sigui la mateixa persona; garantir que els animals pasturin un mínim de quatre hores el dia; i que les explotacions siguin limitades a seixanta vaques i cinc-centes cabres o ovelles. L’entitat treballa per fer visible el sector primari i formatger, afavorir la col·laboració entre els associats i generar coneixement respecte de l’elaboració de formatges artesans, naturals i a partir de la llet del mateix ramat.

Recomanem

Fer-me'n subscriptor