15.03.2025 - 12:34
|
Actualització: 15.03.2025 - 13:14
La fiscalia ha demanat al Tribunal Constitucional espanyol que inadmeti una qüestió d’inconstitucionalitat elevada per l’Audiència de Madrid sobre la possible aplicació de la llei d’amnistia als condemnats per les protestes a Madrid contra la sentència del procés el 16 d’octubre de 2019.
El constitucional va abordar la qüestió en el ple del passat 14 de gener i va acordar de demanar l’opinió de la fiscalia abans de decidir si l’admet a tràmit. El cap de la fiscalia a la cort de garanties, Pedro Crespo, ha emès un informe on es pronuncia a favor d’inadmetre-la, bo i assegurant que el raonament de l’audiència és inconsistent i “evidentment erroni”. “El que paradoxalment ve a sostenir la interlocutòria de plantejament, com a pressupòsit de dubte d’inconstitucionalitat, és que la norma qüestionada no és aplicable al cas”, exposa.
A més, el fiscal recrimina l’Audiència de Madrid que faci “un judici abstracte d’inconstitucionalitat d’una norma que obertament reconeix que no és aplicable al supòsit de fet sobre el qual ha de resoldre, precisament, tot adduint que, segons ell, per a respectar el principi d’igualtat aquesta norma hauria de poder aplicar-se”.
L’origen és la condemna contra Dani Gallardo
L’Audiència de Madrid va condemnar l’activista Dani Gallardo a quatre anys i mig de presó per delictes de desordres públics, atemptat contra agents de l’autoritat i lesions lleus. Gallardo va participar en la manifestació en solidaritat amb els presos polítics catalans a la plaça del Sol de Madrid, i es va interposar entre un grup d’antiavalots de la policia espanyola que havien capturat amb violència una amiga seva. “La policia va rebentar la manifestació i va començar a carregar. En aquesta persecució van agafar la meva amiga, l’Elsa, i la van apallissar. Instintivament, em vaig posar entre ella i els antiavalots per aturar aquella barbàrie”, va explicar en una entrevista a VilaWeb.
A més, Elsa Vikki va ser condemnada a un any de presó per desordres públics i un altre activista, Mariano Javier Hormigos, a una multa de tres mesos per resistència a agents de l’autoritat.
Gallardo i Vikki van recórrer contra la sentència al Suprem espanyol, que finalment va rebaixar a sis mesos la condemna per desordres públics i els va aplicar el tipus bàsic, en lloc del tipus agreujat pel qual havien estat condemnats inicialment.
Després d’un seguit d’avenços processals, el 5 de març de 2024 es va ordenar la cerca i captura de Gallardo i el 15 d’abril es va dictar una euroordre. El 12 de juny, amb l’entrada en vigor de la llei d’amnistia, es va donar trasllat a les parts per tal que es pronunciessin sobre l’aplicació de la llei en aquest cas.
La fiscalia va considerar que els fets no hi encaixaven perquè van succeir després d’una concentració sense incidents de suport a la democràcia i les llibertats i en contra de les condemnes dels polítics catalans, fins que uns grups extremistes de signe contrari van causar danys molt a prop de la concentració, la qual cosa va desembocar en enfrontaments amb dispositius policíacs. “Atès que de la sentència es desprèn que els fets objecte de condemna no van tenir lloc en el curs d’actes dirigits a mostrar suport als objectius i fins descrits a la llei d’amnistia, sinó una volta acabats aquests fets sense incidents, i que s’esmenten com a fets per grups extremistes de signe contrari, els fets objecte de condemna no semblen encaixar”, va dir, segons que recull l’informe al qual ha accedit Europa Press.
En canvi, l’Audiència de Madrid va entendre que sí que es podria aplicar l’amnistia perquè la sentència que va condemnar Gallardo, Vikki i Hormigos recollia expressament que els fets es van produir en el marc d’un dispositiu policíac desplegat davant la possibilitat d’existència d’incidents després d’una concentració convocada per “donar suport a la democràcia i les llibertats i en contra de les condemnes dels polítics catalans”.
Tanmateix, va advertir que, a parer seu, la llei seria inconstitucional, perquè només parla dels actes de desobediència, desordres públics, atemptat contra l’autoritat, resistència i més actes contra l’ordre públic amb la finalitat de demostrar suport a l’independentisme. Així, el 30 de setembre va posar una qüestió d’inconstitucionalitat, bo i considerant que la llei vulnera els drets a la igualtat i a la seguretat jurídica perquè introdueix un criteri de discriminació ideològica.