La fiscalia espanyola desautoritza la Junta Electoral i avala la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí

  • Considera que la JEC ha fet una 'interpretació sense base normativa suficientment explícita' per a restringir el seu dret de sufragi passiu

VilaWeb
Redacció
03.05.2019 - 17:50
Actualització: 03.05.2019 - 19:29

La fiscalia ha demanat al jutjat contenciós-administratiu número 2 de Madrid que accepti el recurs presentat per JxCat contra la decisió de la Junta Electoral espanyola (JEC) d’excloure Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de les eleccions europees, segons que ha pogut confirmar VilaWeb. En el recurs, JxCat reclamava que es reconegués el dret dels tres polítics a accedir a un càrrec públic i també que s’anul·lessin els acords de la JEC que els excloïen i que proclamaven la candidatura sense els seus noms. A més, demanava que es fes marxa enrere en les actuacions fins al moment anterior a l’acord de la JEC i que es publiqués al BOE la llista de Junts incloent-hi els noms de tots tres.

La fiscalia espanyola considera que la JEC ha fet una ‘interpretació sense base normativa suficientment explícita’ per a restringir el seu dret de sufragi passiu. Diu que ‘ha creat ex novo d’una causa d’inelegibilitat no prevista a la llei’, i que això és incompatible amb la llei electoral i la constitució espanyola.

Així, doncs, contradiu la teoria de la JEC, que sostenia que Puigdemont no tenia dret de sufragi passiu (ser escollit) perquè no era inscrit al registre de votants a l’estranger. Segons el fiscal, aquesta circumstància no pot impedir-lo de presentar-se en unes eleccions, ja que l’única excepció legal prevista per la llei que li podria limitar aquest dret seria una condemna per sentència judicial ferma. ‘La llei no preveu cap més condicionant o supòsit de restricció de la titularitat o exercici d’aquest dret’, diu el fiscal.

Ara el jutjat s’haurà de pronunciar sobre el recurs de JxCat. Fonts de la formació han explicat que tres jutjats diferents del contenciós-administratiu han admès a tràmit els recursos i que és previst que els resolguin demà. Cal recordar que el president, el vice-president i dos vocals de la JEC van emetre quatre vots particulars en contra de la resolució.

Aquest és el document amb què la fiscalia es posiciona:

Argumentació ‘especulativa’ de la JEC

La fiscalia també critica per ‘especulativa’ l’argumentació de la JEC, que basa la negativa a permetre’ls de presentar-se a les eleccions en el fet que Puigdemont, Comín i Ponsatí resideixen fora de l’estat espanyol i serien detinguts abans de poder recollir l’acta d’eurodiputats a Madrid. Segons la fiscalia, si això no ha impedit la seva inscripció al cens electoral ,’no hi ha cap norma jurídica vigent que impedeixin que puguin efectivament (intentar) votar a la mesa electoral que els assigna el cens’ encara que una hipotètica detenció els ho fes impossible.

‘No es pot identificar aquesta eventual impossibilitat material amb una exclusió legal del dret de sufragi’, conclou la fiscalia, perquè fer-ho obligaria l’estat a ‘comprovar la situació processal penal de tots els votants censats abans de poder exercir el dret de vot, cosa que per ara no té cap suport normatiu’.

La Crida ha enviat una carta a TajaniTusk i Junker denunciant ‘el cop a la democràcia perpetrat per la JEC’. La missiva rep les signatures de l’ANC, Òmnium, l’AMI, la Plataforma per la Llengua, l’Associacions de Juristes, ADIC en Xarxa i l’Associació CLAM. També la signen personalitats catalanes públiques, culturals, cíviques i d’arreu, especialment de Portugal, i el president de Catalunya, Quim Torra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any