A cavall entre l’hivern i la primavera, el pèsol arriba al seu punt òptim de maduració durant el mes de març. I un dels pèsols del país amb més prestigi és el que es conrea a la comarca del Maresme, que pertany a la variant coneguda com de la floreta o garrofal. El seu principal tret distintiu és la gran dolçor, però també són coneguts per ser més petits i suaus que la resta de varietats. I per difondre’n les qualitats i propietats, durant tot aquest mes diverses viles de la comarca organitzen activitats gastronòmiques sota el programa conjunt ‘És temps de pèsols al Maresme. Hi ha una mica de tot: rutes de tapes, menús especials, degustacions populars i en alguns indrets com Mataró i Sant Andreu de Llavaneres mariden els pèsols amb altres ingredients.

El tret de sortida és aquest cap de setmana a Caldes d’Estrac, on es fa la ruta gastronòmica de la tapa del pèsol. Hi participen dotze bars i restaurants de la vila que ofereixen tapes i racions elaborades amb pèsols. Tot seguit, del 14 de març al 28 d’abril, el focus del cicle es mourà a Mataró. Allà es faran les Jornades Gastronòmiques del Plat de Mataró. És una recepta molt arrelada al poble que consisteix en sèpia acompanyada de pèsols i patates. El cap de setmana del 12 al 14 d’abril es farà a Sant Andreu de Llavaneres la festa del pèsol garrofal. Comprèn diverses activitats, com ara demostracions de cuina, degustacions populars de pèsols i coca de Llavaneres, un concurs de cuina, un mercat de productors i rutes pels horts de conreu.

Pesolada per tot el Maresme

Paral·lelament als actes puntuals, mentre duri el mes de març, restaurants de Caldes d’Estrac, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar, Argentona, Canet de Mar, el Masnou, Sant Pol de Mar i Sant Vicenç de Montalt ofereixen menús protagonitzats per les varietats del pèsol autòcton de la comarca. Hi participen restaurants de tota mena i d’estils ben diversos, des de fondes de tota la vida a establiments premiats per la Guia Michelin.

Per això s’hi poden trobar tant els plats més tradicionals, com receptes especialment pensades per donar protagonisme al pèsol, i també algunes combinacions més atrevides. Entre els tradicionals, hi ha pèsols ofegats, a la catalana, saltejats amb pernil o botifarra de perol, mandonguilles amb sèpia i pèsols, guisats acompanyant peixos o marisc… Pel que fa al plats protagonitzats per pèsol, el trobem com a ingredient central d’amanides fredes, cremes o acompanyat d’un ou passat per aigua. Finalment, també hi ha restaurants que proposen melmelada de pèsol, gelat de pèsol i, fins i tot, pèsols amb xocolata.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb