Les entranyes de l’operació Catalunya: així van pactar Villarejo i Interior els informes falsos contra l’independentisme

  • Els documents contra els Pujol i l’independentisme, que no tenien ni data ni signatura, es van filtrar a mitjans com El Mundo

VilaWeb
Redacció / ACN
18.05.2022 - 08:23
Actualització: 18.05.2022 - 11:52

El Ministeri d’Interior espanyol va engegar el 2012, durant el primer mandat de Mariano Rajoy a la Moncloa, un pla contra dirigents independentistes –conegut més tard per operació Catalunya– a partir d’informes falsos elaborats per la policia, coincidint amb la convocatòria d’eleccions anticipades a Catalunya, segons que publica El País. Aquesta va ser la resposta del govern espanyol al pla d’Artur Mas de convocar una consulta participativa sobre el futur de Catalunya, després d’haver obtingut una negativa de Rajoy per a dotar la Generalitat d’un pacte fiscal similar al del País Basc o Navarra.

Durant la campanya hi va haver, efectivament, filtració de documents sense signatura o data que desacreditaven personalitats polítiques de l’àmbit independentista. I fou en aquest context que, el 14 de novembre de 2012, hi hagué una conversa entre l’ex-comissari José Manuel Villarejo i el cap del gabinet del Ministeri d’Interior, Francisco Martínez, que dos mesos més tard va ser ascendit a secretari d’estat, amb Jorge Fernández Díaz.

Segons aquesta conversa, l’empresari Javier De la Rosa, pròxim a la família de l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol i condemnat per corrupció els anys noranta, va confessar a Villarejo que la nissaga dels Pujol tenia comptes a Suïssa, a banda d’una fundació amb una quantitat de diners que oscil·lava entre 130 milions i 140 milions d’euros. Segons que diu mateix Villarejo als àudios, De la Rosa li va demanar 250.000 euros si volia que li’n donés més detalls.

Villarejo va explicar a Martínez que havia parlat amb un banquer de l’entitat suïssa on suposadament tenien els comptes els Pujol, que li havia ofert els impresos de l’estat de comptes de la fundació en canvi de diners. Villarejo va suggerir a Martínez de comprar la documentació per filtrar-la als mitjans, de manera que els Pujol reaccionarien anant a Suïssa a canviar els noms de la fundació. “Un cop entrin o surtin, se’ls filma aquest dia i són morts”, etziba Villarejo. El pla, tanmateix, no es va portar mai a terme i la família Pujol no va anar a Suïssa.

En canvi, durant la campanya del 2012, en què Artur Mas fou reelegit president, sí que van sortir informes a mitjans com El Mundo, en els quals s’assegurava que Pujol, Mas i més dirigents de CiU tenien diners a Suïssa. Anys més tard, en una altra conversa enregistrada per Villarejo, amb Esperanza Aguirre –aleshores pes pesant del PP–, el comissari es va atribuir l’autoria d’aquells informes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any