El govern català ha aprovat en el consell executiu el projecte de llei de Facilitació de l’Activitat Econòmica per fer més àgil la relació entre administracions i empreses. Segons la futura llei, les empreses i emprenedors només hauran d’aportar una vegada les seves dades en tots els tràmits amb totes administracions. A més, la norma crearà una ‘autopista administrativa’ per a projectes estratègics, afavorint la implantació de companyies amb valor afegit, preferentment en l’àmbit industrial i logístic.

El projecte dóna continuïtat a la Finestreta Única Empresarial i preveu mesures per a reduir les càrregues burocràtiques i aprofundir en un nou model de relació entre empreses i governs. Segons els càlculs del Departament d’Empresa i Coneixement, les modificacions beneficiaran 564.000 companyies i 362.000 autònoms i suposaran un estalvi de més de 38 milions d’euros anuals pels agents empresarials.

En concret, la simplificació del règim d’intervenció permetrà estalviar 26 milions d’euros, i l’establiment de la relació digital per defecte, 4,2 milions d’euros gràcies a l’aplicació del principi d’aportació de dades una única vegada, i 8,2 milions d’euros per aplicar l’administració digital.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assenyalat en la roda de premsa posterior al Consell de Govern que la burocràcia com “un dels principals entrebancs” per a les empreses i ha admès que comporta “temps i esforços que deixen de dedicar a la seva activitat principal”. A més, la consellera ha subratllat que es basa, entre d’altres, en un model basat en la “confiança mútua”, la “transparència” i la “digitalització”.

La consellera ha destacat que es passarà ‘de gestionar formularis a gestionar dades de manera integrada i coordinada’ entre les administracions, fent que el sistema sigui ‘molt més àgil i eficient’ entre l’administració i els empresaris i autònoms.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb