26.04.2025 - 22:31
|
Actualització: 27.04.2025 - 10:20
La pugna per la direcció de la federació de Barcelona s’ha resolt amb una victòria molt ajustada dels crítics amb Oriol Junqueras, i el president d’Esquerra ha rebut el primer revés d’ençà que va ser reelegit. Creu Camacho presidirà la territorial barcelonina amb Miquel Colomé com a secretari general. La federació de Barcelona s’ha convertit en el bastió orgànic dels díscols: un contrapoder rellevant dins el partit, perquè és la que té més militants.
El resultat és gairebé un empat tècnic. Un reflex de la divisió interna que ja va aflorar amb les eleccions a l’executiva nacional del desembre, però aquesta vegada amb les particularitats barcelonines i decantat a favor dels crítics per tan sols catorze vots. Camacho ha obtingut el 49,6% del suport i la llista d’Eva Baró (fins ara presidenta) i Lourdes Arrando, el 47,5%, amb un 2,9% de vots en blanc. El malestar entre els afiliats per la gestió del preacord per a entrar al govern de Jaume Collboni, amb l’ajornament del congrés en què s’havia de prendre la decisió, sembla haver fet prou forat perquè la candidatura que aplegava els sectors de Nova Esquerra Nacional i Foc Nou hagi pogut desbancar l’antiga permanent.
Baró també comptava amb el suport dels artífexs de la candidatura de Patrícia Gomà del 2023. Aquest sector també es va decantar per entrar al govern de Collboni amb el preacord, però la unió de les cúpules de les dues antigues llistes no ha estat prou per a convèncer les bases amb la projecció d’una imatge d’unitat que, en realitat, deixava espai als crítics.
La primera carpeta que haurà d’afrontar la nova permanent de la federació de Barcelona d’ERC serà, precisament, la de l’entrada al govern municipal. Camacho es va comprometre a convocar una consulta telemàtica entre els militants abans de l’estiu per a decidir-ho, encara que el preacord amb els socialistes hagi envellit i les condicions polítiques hagin canviat. Tenint en compte els resultats d’aquestes eleccions internes, és molt difícil que Esquerra acabi optant ara a entrar a l’executiu. La consulta podria ser, més aviat, un cop de porta definitiu.
Una vegada travessat l’equador del mandat municipal, ERC haurà d’abocar-se a la preparació de les eleccions del 2027. Aquest serà l’examen decisiu per a Junqueras, el que permetrà de veure si el partit és capaç de remuntar tot un cicle de davallada electoral, però també ho serà per als crítics que ara capitanejaran la federació barcelonina. Elisenda Alamany, cap de files a l’ajuntament i secretària general d’Esquerra, és l’únic nom amb què s’especula com a candidata, tot i que no ha fet el pas i ho hauria de validar la militància.
Si Baró hagués aconseguit guanyar, com ells mateixos esperaven, Junqueras hauria consolidat l’hegemonia a Esquerra. En el congrés del març, l’oposició interna no va tenir prou força per a qüestionar-li el projecte polític i el president del partit va sortir del plenari amb les quatre ponències aprovades amb un suport incontestable. Una victòria de Baró hauria complicat l’articulació i el manteniment de l’activitat dels crítics, que sovint constaten baixes de les veus més discordants entre la militància. Però Barcelona els dóna, ara, alè.
Camacho, Colomé i la resta de membres de la nova direcció hauran d’entendre’s, a més, amb el grup municipal, en què també hi ha Baró. La regidora Rosa Suriñach és l’única que s’havia posicionat a favor de la llista de la també presidenta del casal de l’Eixample. Suriñach, de fet, presidirà l’assemblea barcelonina. Els crítics insistien en la necessitat de separar els càrrecs orgànics dels electes perquè no es barregessin més interessos que els estrictament polítics en la presa de decisions, i així serà a la pràctica a partir d’ara.
En un comunicat, Baró ha agraït que la participació hagi estat del 72% (han votat 682 d’un total de gairebé 950 militants) i ha desitjat sort i encerts a la nova direcció. Camacho ha assumit el càrrec amb “una gran alegria i una enorme responsabilitat”. “Comencem una nova etapa amb il·lusió, amb força i el compromís de tornar a fer d’Esquerra una eina útil i guanyadora”, ha afirmat en un altre comunicat.
Si Nova Esquerra Nacional i Foc Nou van voler batallar per la federació d’ERC a Barcelona era perquè, segons els seus càlculs, creien que tenien possibilitats de guanyar. Ho suposaven tenint en compte els suports que havien obtingut a Barcelona a les eleccions internes nacionals, com va explicar VilaWeb. És a dir, comptaven que la candidatura Baró obtindria més avals d’entrada, però que ells podrien aglutinar més vots inesperats a les urnes. Totes dues coses han acabat passant.
La recollida dels avals –que són exclusius, atès que cada militant només pot donar suport perquè es presenti una candidatura– va anticipar que les eleccions podien acabar amb un resultat ajustat. Finalment, la federació de Barcelona d’ERC ha fet honor a una llarga tradició: la de mantenir-se internament amb dinàmiques pròpies i amb capacitat d’exercir de contrapoder.