Catalunya en Comú-Podem ha registrat una proposta de resolució al Parlament de Catalunya per a prohibir la venda i la distribució de material de plàstic d’un sol ús. Demanen que a partir del 1 de gener de 2020 es deixin de comercialitzar plats, coberts, gots, tasses i safates d’aquesta mena; els productes que continguin o que produeixin microplàstics i nanoplàstics; i les versions no-recarregables d’encenedors, de màquines d’afaitar, de cartutxos i de tòners no-reciclables. Aquesta llista inclou també les càpsules de cafè d’un sol ús fabricades amb materials no-reciclables orgànicament o mecànicament. La proposta de resolució ha de permetre que es solament siguin comercialitzades les palletes per a begudes, els bastonets per a les orelles i dels caramels fabricats amb materials compostables. Precisament, el text dels comuns, al qual ha tingut accés l’ACN, cerca de ‘afavorir el reciclatge i l’ús de material compostable en la producció d’envasos i utensilis d’un sol ús’. El darrer dels punts de la proposta de resolució insta a impulsar les mesures necessàries per reduir ‘de manera substancial’ la comercialització d’aliments envasats en safates de poliestirè i en embalatges de plàstic.

Aquesta proposta s’inspira en una proposició no de llei al Congrés dels Diputats espanyol que va promoure Units Podem i que, consensuada amb el PSOE i Cs, fou aprovada a la comissió de Medi Ambient del Congrés amb els vots de tots els grups menys del PP.

Entre més punts, al text estatal, validat fa pocs dies, s’instava també el govern espanyol a impulsar modificacions legislatives per a prohibir l’ús, la comercialització, la importació i l’exportació d’utensilis com plats, vasos, copes, tasses, coberts i palletes d’un sol ús, íntegrament fabricats en qualsevol varietat de plàstic. Hi afegia que aquests productes hauran de ser fabricats almenys amb un 50% de substàncies biodegradables de matèries orgàniques el 2020, i a partir del 2025, amb un 60%.

La proposta dels comuns a Catalunya segueix les iniciatives ja impulsades a les Balears o al País Valencià, els governs respectius dels quals han impulsat legislacions per tal de prohibir aquests materials no-reciclables a partir del 2020.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]