El TSJ valencià ha anul·lat l’exigència del títol de coneixement del català perquè els funcionaris de l’estat puguen accedir a les borses de treball de secretaris o interventors locals al País Valencià.

La secció Segona del Contenciós Administratiu ha admès un recurs d’apel·lació presentat pel Consell General dels Col·legis Oficials de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local contra una sentència del Contenciós Administratiu de València. Ara, els magistrats del TSJ consideren que el requisit de tenir el títol B1 de coneixement elemental del valencià s’ha de considerar il·legal perquè vulnera la normativa estatal que no l’exigeix.

En la mateixa sentència, que no és ferma i admet recurs davant el Suprem, es declara il·legal l’article 4.2 del decret de 2016 que regula el procediment de selecció dels funcionaris interins i es creen les borses de treball per a funcionaris de l’estat.

Un dels fonaments de la sentència és la llei de la fnció pública valenciana vigent que no contempla el cneixement del català com a requisit, sinó com a mèrit. La nova llei de la funció pública valenciana, que sí que contempla el requisit, ja ha estat presentada a les Corts per a iniciar el tràmit parlamentari. 

Des de la Plataforma per la LlenguaACPV i Escola Valenciana han fet un comunicat demanant un canvi legislatiu estatal per a garantir l’ús del català. Sostenen que “la sentència demostra que és urgent canviar el marc legal, per a fer efectius els drets lingüístics dels valencians” i que les seves conseqüències suposen una contradicció: “D’una banda, la ciutadania té ple dret d’adreçar-se a qualsevol nivell de l’administració en català, per contra aquesta garantia de l’ús del català, una llengua oficial i no marginal en l’administració pública, no es demana a un sector del funcionariat, com ara són els que ocupen càrrecs tan rellevants com el de secretaria i intervenció locals”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.