SíQueEsPot també demana un ‘Observatori de la mort’ i millorar les atencions pal·liatives

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

El proper ple del Parlament del 25-26 de gener debatrà i votarà una moció de SíQueEsPot per despenalitzar l’eutanàsia i el suïcidi assistit, amb la finalitat d’impulsar al Congrés un projecte de llei que modifiqui la legislació.

La moció, recollida per Europa Press, planteja que el Parlament porti a la Cambra baixa una proposta legislativa perquè la competència és estatal.

També insta el Govern a crear aquest any un ‘Observatori de la mort’ que reculli “dades crucials” com on i com mor la gent a Catalunya, per extreure conclusions i propostes de millora sobre l’ajuda i l’accés a tractaments i serveis, i estendre així les garanties d’una mort digna.

Un altre punt proposa “reiterar el ple suport del Parlament” que Catalunya faciliti una mort digna a qualsevol persona amb un patiment insuportable que, en plena possessió de les seves facultats per decidir, expressi el desig de morir i demani ajuda per fer-ho.

SíQueEsPot també demana la promoció del Document de Voluntats Anticipades (DVA) a través de vídeos i tríptics en els Centres d’Atenció primària (CAP), de campanyes en els mitjans de comunicació, de l’assessorament als pacients i de la simplificació del tràmit.

ACCÉS A PAL·LIATIUS

A més, la moció insta el Govern a garantir l’accés universal a les atencions pal·liatives amb equitat territorial i les 24 hores del dia, així com garantir formació a tot el personal sanitari en drets del pacient i en formes d’atenció a malalts terminals.

SíQueEsPot constata a més la necessitat de reforçar els equips especialitzats en atencions pal·liatives, conegudes com a Pades, que els darrers anys han concentrat moltes queixes de pacients i professionals per la falta de personal i mitjans per atendre tots els terminals que ho requereixen.

TAMBÉ AL CONGRÉS

Units Podem –formació estatal de referència de SíQueEsPot– va registrar dimecres al Congrés una proposició de llei per legalitzar l’eutanàsia i garantir-ne la pràctica a tot Espanya a qui ho demani.

De la mateixa manera, el text d’Units Podem recull una modificació en el Codi Penal perquè els professionals que prestin aquest servei no siguin penalitzats, i indica que podran sol·licitar aquest servei els majors d’edat o els menors emancipats terminals o amb dolors físics i psíquics intolerables per al pacient.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb