SíQueEsPot també demana un ‘Observatori de la mort’ i millorar les atencions pal·liatives

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

El proper ple del Parlament del 25-26 de gener debatrà i votarà una moció de SíQueEsPot per despenalitzar l’eutanàsia i el suïcidi assistit, amb la finalitat d’impulsar al Congrés un projecte de llei que modifiqui la legislació.

La moció, recollida per Europa Press, planteja que el Parlament porti a la Cambra baixa una proposta legislativa perquè la competència és estatal.

També insta el Govern a crear aquest any un ‘Observatori de la mort’ que reculli “dades crucials” com on i com mor la gent a Catalunya, per extreure conclusions i propostes de millora sobre l’ajuda i l’accés a tractaments i serveis, i estendre així les garanties d’una mort digna.

Un altre punt proposa “reiterar el ple suport del Parlament” que Catalunya faciliti una mort digna a qualsevol persona amb un patiment insuportable que, en plena possessió de les seves facultats per decidir, expressi el desig de morir i demani ajuda per fer-ho.

SíQueEsPot també demana la promoció del Document de Voluntats Anticipades (DVA) a través de vídeos i tríptics en els Centres d’Atenció primària (CAP), de campanyes en els mitjans de comunicació, de l’assessorament als pacients i de la simplificació del tràmit.

ACCÉS A PAL·LIATIUS

A més, la moció insta el Govern a garantir l’accés universal a les atencions pal·liatives amb equitat territorial i les 24 hores del dia, així com garantir formació a tot el personal sanitari en drets del pacient i en formes d’atenció a malalts terminals.

SíQueEsPot constata a més la necessitat de reforçar els equips especialitzats en atencions pal·liatives, conegudes com a Pades, que els darrers anys han concentrat moltes queixes de pacients i professionals per la falta de personal i mitjans per atendre tots els terminals que ho requereixen.

TAMBÉ AL CONGRÉS

Units Podem –formació estatal de referència de SíQueEsPot– va registrar dimecres al Congrés una proposició de llei per legalitzar l’eutanàsia i garantir-ne la pràctica a tot Espanya a qui ho demani.

De la mateixa manera, el text d’Units Podem recull una modificació en el Codi Penal perquè els professionals que prestin aquest servei no siguin penalitzats, i indica que podran sol·licitar aquest servei els majors d’edat o els menors emancipats terminals o amb dolors físics i psíquics intolerables per al pacient.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb