Puigdemont preveu respondre a la tarda l’oferta de portar el referèndum al Congrés

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

El Parlament va portar el 8 d’abril del 2014 una proposició de llei al Congrés per celebrar una consulta sobiranista sobre el futur polític de Catalunya, i va ser rebutjat en la Cambra baixa per 299 vots en contra, 47 a favor i una abstenció.

La proposta demanava al Govern central transferir a la Generalitat la competència per convocar una consulta d’autodeterminació mitjançant l’article 150.2 de la Constitució, que regula la transferència de competències a les comunitats.

Malgrat el rebuig del Congrés a la proposició de llei, la Generalitat i els partits sobiranistes van insistir en la convocatòria de la consulta, que va acabar celebrant-se el 9 de novembre del mateix any a través d’un procés participatiu en el qual van anar a votar més de dos milions de persones.

Aquest procés participatiu ha causat aquest any la inhabilitació de quatre membres d’aquell Govern: l’expresident Artur Mas, l’ex-vicepresidenta Joana Ortega i els exconsellers Irene Rigau i Francesc Homs.

TURULL, ROVIRA I HERRERA

Aquell 8 d’abril al Congrés, tres polítics catalans van ser els encarregats de defensar la proposició de llei: el llavors líder de CiU en el Parlament, Jordi Turull; la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i el llavors líder d’ICV, Joan Herrera.

Els tres van coincidir que aquella consulta era “legal, possible i necessària” i que només calia voluntat política del Govern espanyol, ja amb el president Mariano Rajoy al capdavant.

Segons recull el diari de sessions del Congrés, el president Mariano Rajoy va replicar que celebrar referèndums és una “competència exclusiva” de l’Estat que no pot exercir la Generalitat.

“Senyories, la sobirania del poble, la sobirania espanyola, correspon a tots els espanyols, a tots. No existeixen sobiranies regionals, ni provincials, ni locals; no existeixen ni es poden crear, ni es podrien admetre, almenys amb aquesta Constitució”, va concloure.

Els 299 vots en contra van ser de PP, PSOE, UPyD, Fòrum Astúries i UPN; els 47 a favor, de CiU, Esquerra Plural, PNB, Amaiur, ERC, BNG, Nova Canàries, Compromís-Equo i Geroa Bai; l’abstenció, de Coalició Canària.

RÈPLICA DE PUIGDEMONT

Fonts del Govern consultades per Europa Press han explicat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, té previst respondre aquest divendres a la tarda a l’oferta que ha llançat ara el Govern espanyol per portar la seva proposta de referèndum al Congrés.

Puigdemont preveu assistir com a públic a l’acte central del Pacte Nacional pel Referèndum –la plataforma que agrupa a partits i entitats partidaris d’aquesta consulta– que se celebra a les 19 hores en el Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona.

A més, el president català ha convocat per a aquest dilluns a Madrid un acte amb la finalitat de llançar la seva última oferta al Govern espanyol per negociar el referèndum, durant una conferència en la Caja de Música de Madrid.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]