El Parlament Europeu ha anunciat oficialment l’arribada del suplicatori del Tribunal Suprem espanyol per a suspendre la immunitat de l’eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí. Segons que ha dit al ple la vice-presidenta de la cambra Nicole Beer, la institució començarà a tramitar la sol·licitud, que ara ha de passar pel comitè d’afers jurídics, com ja es va fer en el cas de la del president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín. Aquest comitè haurà d’elegir un ponent per a fer l’informe sobre si s’aixeca la protecció a Ponsatí o no, un procés que pot durar mesos i que acaba amb una votació al plenari. Ponsatí s’ha estrenat aquesta setmana en el seu primer ple com a eurodiputada a Estrasburg.

La petició va arribar al Parlament Europeu dilluns a la tarda, poques hores després d’haver-la enviada el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes. Entre la documentació presentada pel Suprem, s’adjunta la sentència del judici de l’1-O, la interlocutòria de processament de Ponsatí i les ordres de detenció contra l’ex-consellera.

Ponsatí s’enfronta a una euroordre per l’1-O a Escòcia, on resideix. El Tribunal Suprem ha demanat al Regne Unit de continuar amb el procés d’extradició perquè considera que, després del Brexit, ja no té immunitat com a eurodiputada. Ponsatí ha dit que no tenia ‘clar’ què faria el jutge pel que fa a la immunitat.

En el cas de Puigdemont i Comín, l’euroordre és suspesa per la justícia belga, pendent d’un eventual aixecament de la immunitat. L’informe sobre el seu suplicatori a la cambra ha caigut en mans de l’ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki. Els noms dels responsables d’aquests informes es trien de manera rotatòria entre els membres del comitè d’afers jurídics, i ara per ara no se sap qui serà el de Ponsatí.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb