llei de consultes

Les Illes es posen al dia amb el canvi climàtic. El parlament va aprovar ahir, amb els vots del PSIB, Podem i Més per Mallorca i Menorca, la llei de canvi climàtic de les Illes Balears. Una llei pionera, malgrat que la Comissió dels Mercats i la Competència espanyola s’hi havia oposat. La principal mesura per a arribar al 2050 amb unes Illes Balears cent per cent netes és la mobilitat sostenible.

Actualment, el 35% de les emissions de CO2 prové del trànsit. Per això, es prohibirà la circulació de nous automòbils i motocicletes dièsel a partir del 2025, i de benzina a partir del 2035. Les empreses de cotxes de lloguer també s’hi hauran d’implicar. A partir del 2020, un 2% de la flota de vehicles haurà de ser elèctric, fins a arribar al 100% el 2035. La llei preveu d’instal·lar mil punts de recàrrega el 2025.

El tancament de les centrals tèrmiques és un altre dels puntals de la llei. D’aquí a un any es començarà a desmantellar la de Murterar, a Alcúdia, i mentrestant s’estendrà el segon cable submarí entre les Illes i la península, previsiblement abans del 2025. Quant als aparcaments, s’hi hauran d’instal·lar plaques fotovoltaiques als nous de més de 3.000 metres quadrats, i als existents de més de 1.500. Els nous edificis també hauran de tenir plaques solars. Finalment, la llei preveu que tot l’enllumenat públic haurà de ser de baix consum el 2025.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb