15.04.2025 - 14:51
|
Actualització: 15.04.2025 - 17:33
El Parlament de Catalunya avaluarà si la diputada d’Aliança Catalana Sílvia Orriols va vulnerar el codi de conducta en unes quantes intervencions parlamentàries en què va fer acusacions directes i reiterades de misogínia contra la diputada d’ERC Najat Driouech Ben Moussa pel fet de portar vel. ERC creu que Orriols ha volgut humiliar i menystenir la diputada del seu grup parlamentari aprofitant l’altaveu del ple del parlament per emetre “un discurs capaç de comprometre els valors dels drets humans que pretenen protegir la dignitat humana i la prohibició de la discriminació” establertes en la Declaració Universal dels Drets Humans. Sosté que la diputada d’Aliança Catalana ha actuat amb un ànim de persecució constant amb l’objectiu de personificar en Driouech “l’atac a un col·lectiu i a una religió concreta”. En conseqüència, Esquerra defensa que n’ha vulnerat de manera flagrant els drets individuals i de les persones que professen l’islam i, a més, ha sobrepassat els límits del codi de conducta del parlament. Per això, ha demanat a la mesa que mogui fitxa i determini si ha de sancionar-la.
L’òrgan rector de la cambra ha de demanar ara a la Comissió de l’Estatut dels Diputats que examini els fets i conclogui si, amb les seves paraules, Orriols va incomplir l’article setè del codi de conducta. Aquest article obliga els parlamentaris a mantenir una “conducta respectuosa” amb els altres diputats i amb els ciutadans, també pel que fa al principi d’igualtat sense discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen o condició social, ètnia, llengua o qualsevol altra. Si la comissió conclou que Orriols va vulnerar el codi de conducta, la mesa del parlament li podria arribar a imposar una sanció. Podia ser en forma d’amonestació pública o amb una multa de 600 a 12.000 euros. A més, el codi de conducta també preveu que, en casos d’infracció molt greu, la mesa proposi al ple que acordi una suspensió temporal de l’exercici de la funció parlamentària mentre el diputat examinat mantingui la situació d’incompliment, tot i que no és un precepte que encaixi amb el cas d’Orriols.
Vox també ha registrat una sol·licitud perquè la mateixa comissió determini si la diputada de la CUP Laure Vega va incomplir el codi fent referència a una piulada de l’humorista Manuel Vidal sobre els Mossos d’Esquadra en una intervenció al primer ple del mes passat.
Set intervencions contra Driouech
Pel que fa a Orriols, ERC esmenta en l’escrit set intervencions diferents contra Driouech en sis plens del parlament. La diputada d’Aliança ha carregat contra la diputada d’Esquerra aprofitant el torn de paraula en punts de l’ordre del dia que no hi tenien res a veure. Per exemple, la primera de les intervencions que esgrimeix ERC en què Orriols va actuar de manera improcedent va ser durant la compareixença de Salvador Illa per donar compte de l’estructura i la composició del govern. “No poden denunciar la discriminació de la dona i permetre l’entrada d’un diputada que fa ostentació de la misogínia islàmica”, va afirmar Orriols, que ha fet de l’islamofòbia un pilar del seu discurs, també dins de l’hemicicle. ERC denuncia que Aliança Catalana fins i tot parli de prohibir l’entrada al parlament a una diputada escollida democràticament. El grup parlamentari, que presideix Josep Maria Jové, assenyala que la llibertat d’expressió té límits i que no s’hi poden encabir expressions ofensives formalment injurioses o “absolutament vexatòries”.