parlament

El parlament ha aprovat modificar l’article 19 de la llei 13/2006 i ampliar dels 21 als 23 anys les prestacions per a joves extutelats que segueixen programes d’inserció. El text, La iniciativa, presentada pels comuns, assenyala que tenen dret a ser beneficiaris els qui han estat tutelats durant el període d’un any com a mínim, i no tres, i que segueixin el programa d’inserció.

Entre les condicions hi ha que visquin d’una manera autònoma i fora del nucli familiar i que no disposin d’uns ingressos iguals o superiors a una vegada i mitja l’indicador de renda de suficiència. La diputada Marta Ribas ha defensat que la del seu grup era una proposta de màxims que ha hagut d’incorporar altres esmenes perquè prosperés: ‘No és el màxim però sí un avenç important per posar més eines i no deixar a ningú tirat’.

El text apunta que els joves que no hagin estat tutelats durant un any com a mínim tindran dret també a una prestació temporal, que quedarà limitada als 12 mesos. Qui hagi deixat de ser extutelat en l’any immediatament anterior a arribar als 18 anys, podrà accedir als programes d’autonomia personal i tenir dret a la prestació –amb les limitacions que s’escaiguin- si s’ha constatat la situació de vulnerabilitat i exclusió social en el retorn al seu nucli d’origen. La quantia de la prestació per a joves extutelats és de 663,98 euros i és equivalent a l’indicador de renda de suficiència i es percep en pagaments mensuals.

A més, la prestació es pot incrementar o complementar amb altres prestacions de serveis de la Generalitat que serveixin per a la formació, la integració social o la plena inserció dels joves en el mercat de treball. Els joves beneficiaris d’aquesta prestació deixaran de rebre-la si reben un sou amb una retribució igual o superior a una vegada i mitja l’indicador de renda de suficiència; si abandonen el programa d’inserció o no seguir-ne les pautes; quan compleixin els 23 anys o si deixen de viure de manera autònoma i fora del nucli familiar.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb