Quan es vulneren els drets fonamentals de les persones i dels pobles, el món de la cultura popular no es queda impassible. Per això avui es fa l’acte central de la iniciativa Ballem per ser Lliures, que han impulsat diversos esbarts dansaires de tot Catalunya. L’objectiu és demanar l’alliberament dels presos polítics i el retorn del govern de l’exili, entre els quals hi ha el conseller de Cultura, Lluís Puig. Per això els seus integrants preparen diverses accions per a reivindicar la democràcia, la llibertat, la cultura i els valors que fan possible la convivència.

Un dels actes més destacats es farà avui i serà una ballada simultània en diverses poblacions de Catalunya. N’hi haurà a Granollers, Sant Cugat del Vallès, les Preses, Manresa, Berga… L’objectiu és aplegar-se a les principals places al punt del migdia per ballar plegats, perquè tal com la gent del món de la dansa sempre ha defensat, ballar és una altra manera d’expressar-se. I en aquesta ocasió, el missatge que es vol transmetre és que som un poble que balla per ser lliure.

Aquest és el llistat de ballades:

Sant Cugat del Vallès: plaça de la Vila, amb l’Esbart Sant Cugat i el Grup Mediterrània.
Granollers: plaça de la Porxada, amb l’Esbart Dansaire de Granollers.
Castellterçol: plaça Vella, amb l’Esbart Rosa d’Abril.
Les Preses: plaça Major, amb l’Esbart Marboleny.
Manresa: plaça Major, amb l’Esbart Dansaire Santvicentí, l’Esbart Dansaires Manresans, l’Esbart Manresà, l’Esbart Vila de Sallent i el Grup de Dansa Cor de Catalunya.
Berga: passeig de la Indústria, amb l’Esbart Dansaire Queralt.
Blanes: Amb l’Esbart Joaquim Ruyra.
Torrelles del Llobregat: plaça de l’Ajuntament.

La música d’arrel també es mou
La iniciativa dels esbarts dansaires no és l’única que es mou en el món de la cultura popular per a demanar l’alliberament dels presos i el reton del govern de l’exili. Aquesta setmana també s’ha presentat Músics per la Llibertat, una iniciativa que prepara un concert per al dia 3 de desembre a la plaça d’Espanya de Barcelona. I el 24 de novembre hi ha un altre concert programat: Folk per la llibertat. És un concert solidari de música d’arrel que es farà al Centre Artesà Tradicionàrius i tots els ingressos es destinaran a la caixa de resistència.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]