La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha anunciat que el govern reformarà la Llei de la Memòria Històrca per declarar la nul·litat dels tribunals d’excepció franquista i les seves decisions i sentències. Els canvis en la llei servirà per impulsar les exhumacions des de l’àmbit públic.

La reforma afegirà la comissió de la Veritat, que estudiarà i quantificarà els crims de contra la humanitat, n’informarà els familiars de les víctimes i els assistirà en el seu dret a la justícia. També vol ressignificar el Valle de los Caídos, fent cas a les recomanacions de la comissió d’experts que va estudiar com fer-ho l’any 2011.

D’altra banda, el govern obligarà a retirar la simbologia d’exaltació de la guerra de 1936-1939 l i la dictadura franquista. El procediment inclourà sancions econòmiques en cas d’incompliment. A més, segons Delgado, el govern espanyol vol reobrir l’oficina de suport a les víctimes del franquisme i mirarà com il·legalitzar de les organitzacions o associacions que facin apologia del franquisme, com la Fundació Francisco Franco.

La notícia arriba poques hores després que el govern català farà una llei de memòria històrica que pretén donar a la Generalitat la capacitat d’eliminar tota la simbologia franquista que queda als espais públics de Catalunya.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb