La delegació del govern espanyol al País Valencià ha enviat requeriment a l’Ajuntament de Bellreguard (Safor) perquè en el termini d’un mes canviï la retolació de trànsit als carrers del municipi ‘com a mínim, en castellà’ i adverteix de possibles infraccions. El requeriment està motivat després que la delegació del govern espanyol hagi tingut coneixement de la petició d’anul·lació d’una multa d’aparcament interposada per un ciutadà, que al•lega incomprensió en estar el senyal retolat únicament en català.

L’Ajuntament de Bellreguard ha demanat a través d’un escrit de resposta al govern espanyol que reconsideri la decisió en favor de la pluralitat i el respecte a la diversitat lingüística. Així mateix, recorda l’elevat cost que tindria canviar tota la senyalística del municipi (entre 85 i 115 euros per senyal) i sol•licita que, en el cas que la decisió no sigui reconsiderada, que el requeriment pugui fer-se de manera progressiva per aprofitar al màxim la vida útil dels senyals ja instal•lats i d’aquesta manera no desestabilitzar el pressupost municipal.

Així mateix, demana a la delegació del govern espanyol la reciprocitat de l’obligació en la senyalística existent en el terme municipal de Bellreguard en vials de competència estatal que hi travessen, com la N332.

Acord plenari per l’ús preferencial del català
A l’escrit al qual ha tingut accés l’ACN, manifesta que en cap cas l’Ajuntament de Bellreguard atempta contra el text constitucional i argumenta que a l’article 103.3 s’estableix l’obligació de les administracions públiques de servir amb objectivitat els interessos generals, així com per analogia a l’article 6.1 de la Llei 7/1985 de 2 d’abril de Bases Reguladores de Règim Local. En aquest sentit, recorda l’acord plenari al qual es va arribar l’any 1992 i pel qual s’aprova l’ús preferencial del català en la retolació sense cap esmena per a la modificació d’aquest, la qual cosa indica la voluntat general dels veïns i les veïnes de Bellreguard així com de la resta, d’aprovar-lo i donar-li suport, i a més ‘entenent que la retolació dels senyals dins del municipi ofereixen un plus d’informació i una mostra d’autoestima cap a la llengua pròpia i oficial del País Valencià’.

La resposta de l’Ajuntament continua argumentant que els senyals de trànsit, com a pictogrames, ‘tenen una lectura universal basada en el llenguatge visual més que en l’escrit’ i que la retolació en català ‘no pot portar a confusió a una persona conductora que es troba en les seves plenes capacitats i té el coneixement requerit per a l’obtenció del permís de conducció’. A més, recorda les similituds entre el castellà i el català i posa com a exemple ‘Prohibido aparcar en año impar / Prohibit aparcar en any imparell’; ó, ‘autobuses / autobusos’.

‘Persecució per l’ús de les llengües cooficials’
El consistori afegeix que ‘la persecució per part del govern espanyol als municipis i altres institucions per l’ús de llengües cooficials sí atempta greument contra allò que recull en l’article 3.3 de la constitució espanyola, que diu: ‘La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció’.

En aquesta línia afegeix que les polítiques dutes a terme per l’executiu espanyol ‘pretenen acabar amb aquesta riquesa cultural, sense respectar el més característic i bàsic de l’estat espanyol: la seva diversitat cultural, la qual queda sense la protecció necessària i el respecte merescut’. El consistori recorda que el reglament municipal de l’ús preferencial del català mai ha estat posat en dubte per cap equip de govern, ni tan sols els 4 anys que ha governat el PP. L’ajuntament manifesta ‘l’estupor de polítics i veïnat’ davant el requeriment i ho emmarca en un altre exemple de ‘fer invisible la pluralitat de l’estat espanyol i imposar el castellà a tot el territori’.

Campanya de protesta
L’Ateneu popular La Roda de Bellreguard ha impulsat una campanya a través de les xarxes socials amb els lemes ‘Sí al Valencià. Prohibit imposició’. La protesta s’ha fet viral a través de les xarxes socials amb etiquetes que mostren un semàfor en verd amb la frase ‘Sí al valencià’ i el senyal de prohibit a la paraula ‘imposició’ i ciutadans del municipi que es fotografien amb cartells. La Plataforma per la llengua del País Valencià ha mostrat el seu suport a la iniciativa i es reunirà aquesta setmana amb el batlle del municipi per abordar diferents sortides al requeriment enviat pel govern espanyol.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb